Ο Γερμανός Γεργκ Άσμουσεν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο το ομοσπονδιακό συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας να απορρίψει τον μελλοντικό μηχανισμό δανεισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), σε μια συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Stern που κυκλοφορεί αύριο (Πέμπτη).

Χωρίς τον ΕΜΣ, «θα εξέλιπε ένα σημαντικό εργαλείο για την επίλυση της κρίσης».

Διαβεβαιώνοντας πως δεν θέλει να κάνει υποδείξεις στα μέλη του συνταγματικού δικαστηρίου, ο Άσμουσεν σημείωσε ότι ένα αρνητικό αποτέλεσμα στην ψηφοφορία θα σήμαινε «το ναυάγιο του ESM στην μορφή που προβλεπόταν».

Το συνταγματικό δικαστήριο, που καλείται να εξετάσει έξι προσφυγές εναντίον της διαδικασίας επικύρωσης του ESM στο γερμανικό κοινοβούλιο, αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του το πρωί της 12ης Σεπτεμβρίου. Η καθυστέρηση αυτή θεωρείται πολύ μεγάλη από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και οικονομολόγους και μέσα ενημέρωσης στη χώρα, που εκφράζουν φόβους ότι η κρίση η οποία πλήττει την ευρωζώνη θα μπορούσε να επιδεινωθεί στη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο Άσμουσεν εκτίμησε εξάλλου ότι η Ευρώπη βρίσκεται «σε ένα σταυροδρόμι», σύμφωνα με το Στερν.

«Υπάρχει μια διαίρεση Βορρά-Νότου τέτοια που δεν έχω ξαναδεί στη διάρκεια των τελευταίων δέκα ή δεκαπέντε ετών. Πρέπει να βγούμε από αυτή γρήγορα», τόνισε ο Άσμουσεν, υποστηρίζοντας ότι οι χώρες της ΕΕ έχουν δύο επιλογές: να προωθήσουν την πολιτική ολοκλήρωση ή να υπάρξει διαχωρισμός της. «Δεν υπάρχουν παρά (μόνο) αυτές οι δύο πιθανότητες. Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε (να συνεχίζεται) μια διαρκής ανασφάλεια», επισήμανε.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία–η οποία απαιτεί μεταρρυθμίσεις από τους εταίρους της στην ΕΕ–ο Άσμουσεν είπε ότι πρέπει επίσης να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά της εργασίας αλλά και στο δημοσιονομικό πεδίο.

Στάθηκε στο ζήτημα των μεταναστών, το επίπεδο ενσωμάτωσης των οποίων στην αγορά εργασίας δεν έκρινε ικανοποιητικό, ενώ σημείωσε ότι το δημοσιονομικό σύστημα της Γερμανίας δεν είναι αρκετά σύγχρονο.