Πρέπει να «γαντζωθούμε» σ’ αυτό το ευρωπαϊκό σύστημα που αλλάζει και οδεύει προς την πολιτική ένωση, καθώς για την Ελλάδα η ΕΕ λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής ισχύος και κύρους στην προβληματική γειτονιά που ζει, αλλά και ως αποτρεπτική δύναμη έναντι της τουρκικής απειλής, δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής με θέμα «ευρώ ή δραχμή»: Τι θα σήμαινε η αλλαγή στην πράξη.

Φέρνοντας το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που δεν το υποψιαζόμασταν καν πριν ενάμιση χρόνο, σκέφτομαι έναν ακροβάτη με το δίλημμα «με δίχτυ ή χωρίς δίχτυ», είπε χαρακτηριστικά.

Δεν πρέπει, τόνισε ο κ. Βαληνάκης, να εμπεδωθεί στην Ευρώπη η άποψη ότι η Ελλάδα είναι βαρίδι, γιατί θα μας πετάξουν έξω χωρίς να το καταλάβουμε, αντιπαρερχόμενος ως «νομικίστικο» το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να το κάνουν και λέγοντας όταν χρειάζεται η Ευρώπη γίνεται και «ευρηματική» και «ταχυδακτυλουργική».

Ήδη, υπάρχει μια υπερφόρτωση με ελληνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, στα οποία τώρα προστέθηκαν και τα οικονομικά, συμπλήρωσε.

«Να αναδιαπραγματευτούμε στην αναδιαπραγματευόμενη Ευρώπη» είπε ο Τίμος Χριστοδούλου, πρόεδρος του ΔΣ της Eurobank, προσθέτοντας ότι πρέπει η διαπραγμάτευση να γίνει σε τομείς άμεσης απόδοσης και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον δημιουργικό τουρισμό και στο «εφοπλιστικό γραφείο». Μιλώντας για το τελευταίο, αναφέρθηκε στην Αγγλία η οποία, όπως είπε, δεν έχει καράβια, αλλά έχει όλες τις ναυτιλιακές υπηρεσίες που εμείς θέλουμε να διώξουμε, σύμφωνα με τη σχετική φορολογική εξαγγελία του ΣΥΡΙΖΑ.

Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ έριξε και ο κ. Βαληνάκης, λέγοντας ότι δεν είδα ούτε μια φορά στο πρόγραμμά του για την εξωτερική πολιτική την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη. «Καμώνονται ότι θέλουν την Ευρώπη, αλλά στην ουσία είναι σαν να μην υπάρχει» υπογράμμισε.

«Εκπρόσωπο του νέο-παλαιοκομματισμού» χαρακτήρισε τον ΣΥΡΙΖΑ ο τρίτος των ομιλητών Μάνος Παπάζογλου, πολιτικός επιστήμονας, λέκτορας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, ο οποίος είπε ότι και στο πολιτικό πεδίο βρισκόμαστε σε οριακό σημείο και αναφερόμενος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, τόνισε ότι οι πολίτες πρέπει να τις δουν ως οιονεί έναρξη μιας συντακτικής διαδικασίας. Έχουμε φτάσει στο όριο, είπε, του λαϊκισμού, της διαφθοράς, της κακοδιοίκησης. Να φτιάξουμε μια «ριζοσπαστικά εξευρωπαϊσμένη δημόσια διοίκηση» τόνισε.

Έδωσε έμφαση στη λέξη «ριζοσπαστισμός» θυμίζοντας ότι ενυπήρχε στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος της ΝΔ από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και «πρέπει να επανέλθει».

Ο κ. Παπάζογλου έκανε εκτενή αναφορά στην πολιτική συνεισφορά του ιδρυτή της ΝΔ, τονίζοντας ότι η προσωπικότητά του δικαιολόγησε πλήρως τον αρχηγικό χαρακτήρα του κόμματος.

Ο κ. Βαληνάκης έκανε αναφορές στην εξωτερική πολιτική του κ. Καραμανλή, στο διάστημα 2004-2009, λέγοντας ότι η Ελλάδα διατήρησε την ΕΕ ως ισχυρό πυλώνα της εξωτερικής της πολιτικής και ασφάλειας, αλλά έκανε ταυτόχρονα ανοίγματα στη Ρωσία και το Ισραήλ.

Η εκδήλωση την οποία διοργάνωσε η γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, Μαριάννα Πυργιώτη, η οποία συντόνισε και τη συζήτηση, άρχισε με ένα βίντεο με δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών, αρχής γενομένης από τον Ντανιέλ Κον- Μπεντίτ. Κοινός παρονομαστής των δηλώσεών τους ήταν: «θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά θα πρέπει να τηρήσει τα υπεσχημένα».