Εν μέσω εντεινόμενης πίεσης από την τρόικα, αλλά και αναβρασμού ακόμα και μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, συνεδριάζει σήμερα μεσημέρι το Υπουργικό Συμβούλιο για να επικυρώσει τις ανατροπές στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά, ώστε να λάβουν το χαρακτήρα «συλλογικής κυβερνητικής απόφασης».
Δεδομένης της κρισιμότητας των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, αλλά και των σφοδρών αντιδράσεων που έχουν υπάρξει, δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου να προχωρήσει σε πολιτική παρέμβαση. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει στις 14:00.

Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει τον Γάλλο και τον Γερμανό υπουργό Ευρωπαϊκών υποθέσεων για να στηρίξουν πολιτικά τα μέλη της κυβέρνησης που χειρίζονται την εφαρμογή του μνημονίου.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και στην ΚΟ της συμπολίτευσης. Ενδεικτικές του κλίματος είναι οι συνεδριάσεις του ΚΤΕ ΠΑΣΟΚ και της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων στις οποίες ο υπουργός Οικονομικών Γ.Παπακωνσταντίνου, παρουσίασε το μεσημέρι της Τετάρτης το νομοσχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικιών ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο.

Μεγάλο μέρος της κριτικής που δέχτηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου αφορούσε τις νέες ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό που προβλέπει αύξηση του χρόνου εργασίας για τις γυναίκες με ανήλικα παιδιά και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα.
Την ίδια ώρα, η τρόικα εξακολουθεί να πιέζει για νέες, ακόμη πιο επώδυνες ρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, απαιτώντας την άμεση εφαρμογή των ορίων ηλικίας, την επέκταση στον ιδιωτικό τομέα των διατάξεων για τις εργαζόμενες μητέρες και την περικοπή των συντάξεων, που ισχύει ήδη για τον δημόσιο τομέα, με επιστολή που απέστειλε στον υπουργό Εργασίας την Κυριακή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Το Βήμα, η τρόικα ζητά:

1. Να γίνουν όλες οι προσαρμογές των ορίων ηλικίας ως το 2013.

2. Σύνταξη στα 65 έτη και οι εργαζόμενες μητέρες στον ιδιωτικό τομέα.

3. Να συμπεριληφθεί στον ασφαλιστικό νόμο και η περικοπή 13ης και 14ης σύνταξης.

4. Να διακοπούν οι συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες δημοσίων υπαλλήλων από τώρα.

5. Να τεθεί όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για την καταβολή των συντάξεων στις χήρες.

Πηγή: in.gr