Αντιμέτωπες με ένα βουνό από εκκρεμείς υποθέσεις βρίσκονται οι δικαστικές Αρχές, καθώς εξακολουθούν να σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις στην εκδίκαση.

Η Ελλάδα έχει αναλάβει με το δεύτερο Μνημόνιο σημαντικές δεσμεύσεις όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της και έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους για αποφόρτιση των δικαστηρίων μέχρι τον Ιούλιο του 2013.

Η εκκαθάριση των συσσωρευμένων εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων, η βελτίωση της διεκπεραίωσης δικαστικών υποθέσεων, η κατάρτιση πλαισίου επιδόσεων και λογοδοσίας των δικαστηρίων και η αναθεώρηση του ελληνικού
κώδικα πολιτικής δικονομίας ώστε να ευθυγραμμιστεί με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές είναι ορισμένες εκ των δεσμεύσεων στις οποίες ήδη η χώρα έχει μείνει πίσω.

Έτσι, σχεδιάζεται δύο νέες ομάδες δράσης να αναλάβουν την επίβλεψη της εκπόνησης και δημοσίευσης στατιστικών πληροφοριών για τις δικαστικές υποθέσεις, καθώς και την αναθεώρηση του κώδικα πολιτικής δικονομίας, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια μείωσης του όγκου των φορολογικών δικών που για 10 ή ακόμη και 12 χρόνια παραμένουν σε
εκκρεμότητα.