Τριπλό «χτύπημα» για εργαζόμενους οι ειδικότητες των οποίων θα εξαιρεθούν: Θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας κατά 5 χρόνια. Θα μειωθούν οι αποδοχές από 50 μέχρι 200 ευρώ. Θα περικοπούν οι συντάξεις έως και 11%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.

«Μαχαίρι» θα μπει το 2011 στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς τουλάχιστον το ένα τρίτο των ειδικοτήτων θα βγει από τη λίστα. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως 250.000 εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανατροπές τόσο στα μισθολογικά όσο και στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Η νέα λίστα με βάση τον τελευταίο ασφαλιστικό νόμο θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2011 και αναμένεται να είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που ισχύει σήμερα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο επικαιροποιημένο μνημόνιο προβλέπεται με σαφήνεια πως «η λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα καλύπτει μέχρι και το 10% του εργατικού δυναμικού».

Σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, το «χτύπημα» θα είναι τριπλό. Συγκεκριμένα οι ασφαλισμένοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

• Την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά μία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους είναι κάτω των 65 ετών ή εναλλακτικά δεν έχουν συμπληρώσει το 60ό έτος και 40 έτη ασφάλισης.
• Τη μείωση των αποδοχών από 50 έως και 200 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα.
• Τη μείωση των συντάξεων σε δεύτερη φάση έως και 11%, ως αποτέλεσμα της μείωσης των μισθών.
Οι ανατροπές στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα αφορούν και στους νυν εργαζόμενους, με εξαίρεση όσους είναι… ένα βήμα πριν από τη συνταξιοδότηση. Συγκεκριμένα στον πρόσφατο ασφαλιστικό νόμο προβλέπεται πως όσοι προλάβουν μέχρι το 2015 να ανοίξουν την πόρτα εξόδου δεν πρόκειται να θιγούν από τις επερχόμενες αλλαγές.

Μιλώντας στο «Έθνος» ο Δημήτρης Μπούρλος -που έχει διατελέσει μέλος της επιτροπής σοφών για το ασφαλιστικό- σημειώνει πως «η πιθανή απένταξη εργαζομένων από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα -με βάση και τον πρόσφατο νόμο- θα οδηγήσει σε αύξηση των ορίων ηλικίας για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα μέχρι το 2015».
Σημειώνεται πως για την εκπόνηση της νέας λίστας δεν πρόκειται να γίνουν νέες μελέτες αλλά το υπουργείο Εργασίας θα αξιοποιήσει τα πορίσματα που ήδη υπάρχουν (από επιτροπές που είχαν συγκροτηθεί τα προηγούμενα χρόνια).

Εργαζόμενοι: «Όχι» σε περικοπές

Κλείνουν οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους

Αύξηση των ορίων ηλικίας από το 2011 για τους εργαζομένους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα προβλέπει ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος. Έτσι ακόμα σε όσα επαγγέλματα παραμείνουν στη λίστα οι εργαζόμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με αλλαγές στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.

Στόχος των νέων ρυθμίσεων είναι να κλείσουν οι πόρτες εξόδου πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας. Έτσι σταδιακά τα όρια ηλικίας θα αυξάνονται, ώστε το 2017 η συνταξιοδότηση να γίνεται με 35ετία στο 60ό έτος της ηλικίας (ή το 58ο έτος για μειωμένη). Ενδεικτικά αναφέρεται πως σήμερα άντρας που εργάζεται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα συνταξιοδοτείται από το ΙΚΑ με 35ετία στα 55 (πλήρη σύνταξη).

Το 2011 ξεκινά η αύξηση των ορίων ηλικίας και η «έξοδος» με πλήρη σύνταξη θα γίνεται σε ηλικία 55 ετών και 9 μηνών. Οι αλλαγές αγγίζουν και τις γυναίκες που συνταξιοδοτούνται από τα βαρέα και ανθυγιεινά με 15 έτη ασφάλισης. Συγκεκριμένα, η αύξηση του ορίου ηλικίας θα φτάσει τα πέντε έτη, προκειμένου η συνταξιοδότηση να γίνεται στο 60ό έτος.

«Έχουμε καταστήσει σαφές πως σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να δεχτούμε την περικοπή της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών, γιατί δεν έχουν αλλάξει οι συνθήκες εργασίας», σημειώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στον επισιτισμό και τoν τουρισμό, Λεωνίδας Καραθανάσης. Επιπλέον προσθέτει πως «είμαστε αντίθετοι στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, διότι οι εργαζόμενοι στις συγκεκριμένες ειδικότητες δεν μπορούν ύστερα από μια ηλικία να συνεχίζουν να δουλεύουν».

Πηγή: www.ethnos.gr