Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε ότι το ζήτημα της έκδοσης ευρωομολόγων κάτι το οποίο η ίδια απορρίπτει, ενώ η Γαλλία υποστηρίζει, υπήρξε το αντικείμενο ενός «ισορροπημένου» διαλόγου στη Σύνοδο Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, η οποία διήρκεσε πεντέμισι ώρες.

«Υπήρξε ένας ποικίλος διάλογος για τα ευρωομόλογα, αλλά πολύ ισορροπημένος» και διατυπώθηκαν «διαφορετικές απόψεις», ανέφερε η Μέρκελ αναφερόμενη στη σύνοδο, σε δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο. «Ο νέος Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εκφράστηκε για το θέμα όπως είχε εξαγγείλει, αλλά έγινε μια συζήτηση με πολλές διαφοροποιήσεις», πρόσθεσε η Μέρκελ.

«Πολλοί συμμετέχοντες» εξέφρασαν αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα ενός τέτοιου μέτρου και για το επίπεδο των επιτοκίων που θα είχε το δυνητικό αμοιβαιοποιημένο χρέος της ευρωζώνης, τόνισε ακόμη η Μέρκελ.

Ο Φρανσουά Ολάντ εξήγησε νωρίτερα ότι έχει μια «άλλη αντίληψη» από εκείνη της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία «δεν θεωρεί τα ευρωομόλογα εργαλείο ανάπτυξης», αλλά αποτέλεσμα «μιας μακροπρόθεσμης προοπτικής ολοκλήρωσης».