Χρηματοπιστωτική και οικονομική αυτοκτονία, χαρακτήρισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος , Δημήτρης Λακασάς, μιλώντας στην ανοιχτή γενική συνέλευση του συνδέσμου στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Λακασάς αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν η Ελλάδα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη τη στιγμή που υπάρχουν χώρες που αναζητούν τρόπους για να μπουν, ενώ προέβλεψε ότι σε περίπτωση πιθανής εξόδου της χώρας και από το ευρώ, «η βίαιη και άτακτη χρεοκοπία που θα ακολουθήσει, δεν θα συγκρίνεται με τίποτα από όσα έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα».

Επίσης, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί στο «επικίνδυνο και φαύλο ψευτοδίλημμα»: μνημόνιο ή αντιμνημόνιο, τη στιγμή, που όπως είπε, το πραγματικό δίλημμα που τίθεται είναι: ευρωπαϊκός, ή βαλκανικός προσανατολισμός. Χαρακτήρισε «πρωτεύον καθήκον όλων των κομμάτων» το σχηματισμό μακρόπνοης και σταθερής κυβέρνησης, επισήμανε ότι «η οικονομία δεν μπορεί να περιμένει ούτε μια ημέρα», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο δρόμος προς τα κάτω μπορεί να είναι μακρύς και ο πάτος του βαρελιού πιο χαμηλά», ενώ επανέλαβε τις προτάσεις του ΣΕΒΕ για την ενίσχυση της ελληνικής εξωστρέφειας.

Στη διάρκεια της γενικής συνέλευσης μίλησαν, μεταξύ άλλων, η γενική διευθύντρια λειτουργιών της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου-Λαμπροπούλου, η οποία αναφέρθηκε στις τάσεις που διαμορφώνονται στις εμπορικές συναλλαγές, σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, τόσο στα Βαλκάνια και την Τουρκία όσο και στην αγορά της Κίνας. Επίσης, ο αναπληρωτής επιτελικός διευθυντής λειτουργιών του ομίλου «Ελληνικά Χρηματιστήρια», Νίκος Πορφύρης, στην ομιλία του τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ελληνική οικονομία να αναδειχθούν οι υγιείς και εξαγωγικές εταιρίες και να βοηθηθούν άλλες καινοτόμες ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αντλήσουν φθηνά κεφάλαια στη σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία.

Στη διάρκεια των εργασιών της γενικής συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν, αργά το βράδυ και οι αρχαιρεσίες, για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου και της εξελεγκτικής επιτροπής, για την ερχόμενη διετία.

Πηγή: ΑΜΠΕ