Μέσα στις επόμενες μέρες θα αποσταλούν τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ για το 2009. Σύμφωνα με όσα είπε νωρίτερα ο νέος υπουργός οικονομικών Γ. Ζανιάς, η αποστολή θα γίνει κανονικά, ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε εθνικό καθήκον την πληρωμή των φόρων.

Ο Γ. Ζανιάς επισκέφθηκε πριν από λίγο το ΣΔΟΕ και συζητήθηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων. Μάλιστα ο νέος υπουργός εμφανίστηκε έτοιμος, αν χρειαστεί, να επικοινωνήσει προσωπικά με κάθε έναν προϊστάμενο Εφορίας για να ανακοπεί η πτωτική πορεία των εσόδων.

Παράλληλα ο υπουργός κάλεσε και τους πολίτες να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις συμβάλλοντας στον στόχο αυτόν. «Η πληρωμή των φόρων είναι εθνικό καθήκον» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ζανιάς, ενώ ανακοίνωσε ότι τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ 2009 θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες. Ο υπουργός διευκρίνισε ακόμη ότι το ειδικό τέλος ακινήτων του 2012 δεν πρόκειται να αποσταλεί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ των αμέσως επόμενων μηνών, αλλά αργότερα.

Η επίσκεψη έγινε ενώ τα έσοδα είναι μειωμένα. Σύμφωνα με τον ετήσιο προγραμματισμό ελέγχων του ΣΔΟΕ για το 2012, ο ποσοτικός στόχος για την επιβολή προστίμων είναι χαμηλότερος κατά 30% σε σχέση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, στόχος είναι η βεβαίωση 3,2 δισ. ευρώ φέτος, έναντι 4 δισ. ευρώ το 2011. Η μείωση αυτή αποδίδεται στα μειωμένα μέσα και στη μικρότερη χρηματοδότηση του Σώματος.