Υποσχέσεις για μειώσεις φόρων, κατάργησης χαρατσιών και διατήρησης σημερινών προνομιακών φορολογικών καθεστώτων ακούστηκαν κατά την προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του 2012.

Πρόκειται, ωστόσο, για εξαγγελίες οι οποίες είναι διαμετρικά αντίθετες με όσα έχει δεσμευτεί να κάνει η χώρα, όχι μόνο αμέσως μετά τις εκλογές αλλά και τα επόμενα τρία χρόνια.

Το Κεφάλαιο παρουσιάζει μερικές από τις εξαγγελίες των δύο μεγάλων κομμάτων που «συγκρούονται» με το νέο μνημόνιο και το πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής, βάσει των οποίων εγκρίθηκε η εκταμίευση των προηγούμενων δόσεων στην Ελλάδα.

– Η Ν.Δ. έχει δεσμευτεί για την κατάργηση του «χαρατσιού» στα ακίνητα και την επαναφορά του ΕΤΑΚ. Σχετική δέσμευση έχει δώσει και το ΠΑΣΟΚ για κατάργηση έκτακτων των φορολογιών. Τι προβλέπεται: Τα έσοδα από το χαράτσι ως και το 2015 έχουν προβλεφθεί και θεσμοθετηθεί στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο.

– Στο οικονομικό πρόγραμμα της Ν.Δ. περιλαμβάνεται η εξαγγελία για «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών για πέντε χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται ότι δε θα μπουν νέοι φόροι. Τι προβλέπεται: Το κείμενο του μνημονίου αναφέρει με σαφήνεια πως «ως τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για να ευθυγραμμιστούν καλύτερα με τις αγοραίες τιμές.

– Το ΠΑΣΟΚ υπόσχεται τη σταδιακή μείωση των έμμεσων φόρων. Τι προβλέπεται: Στο επικαιροποιημένο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2011-2015, αλλά και στο νέο μνημόνιο, αναφέρεται ότι τα έσοδα από την έμμεση φορολογία όχι μόνο δε θα μειωθούν αλλά και ότι θα αυξηθούν.