Το νομοσχέδιο για τη μερική εθνικοποίηση της ενεργειακής εταιρίας YPF, το πλειοψηφικό πακέτο της οποίας ανήκει στην ισπανική Repsol, ενέκριναν η ολομέλεια της Γερουσίας στην Αργεντινή και η αρμόδια κοινή επιτροπή της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Αργεντινής, ανοίγοντας τον δρόμο για την οριστική έγκριση του μέτρου αυτού από την εθνοσυνέλευση την επόμενη εβδομάδα.

Η ταχύτατη ψηφοφορία από τη Γερουσία και την κοινή επιτροπή, γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποτέλεσε μια αντανάκλαση της ευρείας υποστήριξης της οποίας χαίρει η απόφαση της κυβέρνησης υπό την πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, που εξόργισε την Μαδρίτη και ξένους επενδυτές.

Η 59χρονη Φερνάντες δε Κίρσνερ, η οποία κέρδισε με ευρεία πλειοψηφία την επανεκλογή της στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου, ανακοίνωσε ότι το κράτος της Αργεντινής θα ανακτήσει το 51% των μετοχών της YPF.

Η Γερουσία ενέκρινε με 63 ψήφους υπέρ και 3 κατά το νομοσχέδιο χθες. Σύμφωνα με μέλη του σώματος, το νομοσχέδιο αναμένεται να αποσπάσει το ίδιο επίπεδο υποστήριξης όταν τεθεί σε ψηφοφορία στη Βουλή των Αντιπροσώπων στα τέλη της επόμενης εβδομάδας.

Όταν εγκριθεί το νομοσχέδιο, καθιστώντας την απόφαση για την μερική εθνικοποίηση οριστική, η προσοχή θα στραφεί στην αποζημίωση που προτίθεται να καταβάλει το Μπουένος Άιρες στην Ρεπσόλ για το ποσοστό της. Ήδη, αξιωματούχοι έχουν εκτιμήσει ότι η προσφορά της κυβέρνησης θα είναι πολύ χαμηλότερη από τα 9,3 δισ. δολάρια που ζητεί η διοίκηση της ισπανικής ενεργειακής εταιρίας.