Επιστολή σε ευρωπαίους ηγέτες, με τις τέσσερις ιδέες του, για τη βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη υποσχέθηκε να αποστείλει ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών για την προεδρία της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ εάν τον ερχόμενο μήνα εκλεγεί πρόεδρος της γαλλικής δημοκρατίας.

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος θα επιδιώξει να επαναδιαπραγματευτεί και «εμπλουτίσει» του συμφωνημένο Δημοσιονομικού σύμφωνο, με ρήτρες υπέρ της ανάπτυξης, αποκάλυψε σήμερα ότι αυτή η επιστολή-«μνημόνιο» θα έχει τέσσερις προτάσεις.

– Πρώτον, θα επικεντρώνει στο ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν ευρωομόλογα για να χρηματοδοτηθούν, άμεσα, βιομηχανικά προγράμματα υποδομής, αλλά και επενδυτικά εν γένει προγράμματα.

– Δεύτερον, θα τονίζει ότι θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, να αποδεσμεύσει οπωσδήποτε περισσότερα κεφάλαιά της.

– Τρίτον, θα επισημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί φόρος επί των χρηματο-πιστωτικών συναλλαγών, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αναπτυξιακά προγράμματα και

– Τέταρτον, θα δηλώνεται εμφατικά ότι θα πρέπει να γίνει ευρεία χρήση ‘δομικών’ ευρωπαϊκών κεφαλαίων, αχρησιμοποίητων σήμερα, για να χρηματοδοτηθούν διάφορα οικονομικά προγράμματα.

«Ο μεγάλος κίνδυνος εμπεριέχεται στη βαθεία ύφεση, που γνωρίζει η ευρωπαϊκή οικονομία μη δυνάμενη, ως εκ τούτου, να αποδεσμεύσει πιστώσεις για την υποστήριξη της επιχειρηματικής δράσης», τόνισε ο κ. Ολάντ σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Παρίσι.

Παράλληλα, ο κ. Ολάντ εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι “επισήμανε ο ίδιος ότι πρέπει να συμπληρωθεί με ένα Σύμφωνο για την ανάπτυξη το Δημοσιονομικό σύμφωνο”.

Ο Φρανσουά Ολάντ θεωρείται το μεγάλο φαβορί για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 6 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα επικυρωμένα αποτελέσματα, στον α’ γύρο των προεδρικών εκλογών της 22ας Απριλίου ο κ. Ολάντ συγκέντρωσε 28,63% των ψήφων, έναντι 27,18% των ψήφων για τον κ. Σαρκοζί.