Φυσικά και νομικά πρόσωπα που έχουν την επαγγελματική τους εγκατάσταση ή θα εγκατασταθούν σε βιομηχανικές περιοχές και επιχειρηματικά πάρκα μπορούν να τύχουν απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, δωρεάς και εισοδήματος.

Οι προϋποθέσεις και οι δικαιούχοι προσδιορίζονται σε κοινή απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου και του υφυπουργού Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδη, στην οποία ορίζεται ότι φυσικά και νομικά πρόσωπα που εγκαθίστανται σε επιχειρηματικά πάρκα και βιομηχανικές περιοχές (ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ, ΒΙΠΑ και ΒΙΟΠΑ) απαλλάσσονται από τον φόρο μεταβίβασης σε κάθε σύμβαση αγοραπωλησίας ή δωρεάς έκτασης κατά πλήρη κυριότητα ή κατ’ επικαρπία που βρίσκεται εντός επιχειρηματικού πάρκου ή βιομηχανικών περιοχών.

Για να ισχύσει η φοροαπαλλαγή θα πρέπει αφενός να μη μεταβιβαστεί για διάστημα πέντε ετών το ακίνητο και η άδεια λειτουργίας στην αποκτώμενη έκταση επιχειρηματικής δραστηριότητας να εκδοθεί και να μην ανακληθεί παράλληλα για διάστημα πέντε ετών από την ημερομηνία έκδοσής της.

Για τη χορήγηση της απαλλαγής, μαζί με την υποβαλλόμενη δήλωση φόρου μεταβίβασης ή δωρεάς κατά περίπτωση συνυποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ τοπογραφικό διάγραμμα με επ’ αυτού δήλωση από ιδιώτη μηχανικό ότι η αποκτώμενη έκταση βρίσκεται μέσα σε ΒΙΠΕ, ΒΕΠΕ, ΒΙΠΑ ή ΒΙΟΠΑ.