Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Γερμανίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπάθησαν σήμερα να διασκεδάσουν τις ανησυχίες ότι η Ισπανία θα αναγκαστεί να συνάψει μια δανειακή συμφωνία με την Τρόικα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι είπε σε βουλευτές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος ότι αποκλείει κάθε τέτοια πιθανότητα. «Υπάρχουν χώρες οι οποίες δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα χρέη τους και χρειάζονταν παρέμβαση. Αλλά δε συμβαίνει αυτό με την Ισπανία, ούτε τώρα ούτε [θα συμβεί] στο μέλλον», συνέχισε. Σημείωσε πως η κυβέρνησή του έχει δεσμευτεί σε «ιστορικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Ραχόι χρησιμοποίησε εντονότερο τόνο από τον υπουργό Οικονομίας Λουίς δε Γκίνδος, ο οποίος είχε πει χθες πως η Ισπανία δεν χρειάζεται οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ «αυτή τη στιγμή».

Ο Ραχόι ζήτησε από τους ευρωπαίους ηγέτες να επιδεικνύουν «σωφροσύνη» στις δηλώσεις τους για την Ισπανία. «Έχουμε όλοι τα προβλήματά μας και εργαζόμαστε για να βρούμε μια λύση αλλά και για να βοηθήσουμε στην ευρωζώνη», είπε, προσθέτοντας πως «αναμένουμε και οι άλλοι να πράξουν το ίδιο, να είναι σώφρονες στις δηλώσεις τους».

Στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολιβιέ Μπαϊγί απάντησε ερωτηθείς για το εάν η Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Μαδρίτη δεν θα χρειαστεί δανεισμό από την Τρόικα «ναι, το πιστεύουμε. Διατηρούμε τη θέση μας», πρόσθεσε ο Μπαϊγί.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο Βερολίνο εξήρε τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες προχωρά η κυβέρνηση της Ισπανίας και σημείωσε το γεγονός ότι οι αγορές δεν αντιμετώπισαν θετικά «αυτές τις τεράστιες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες όσο έπρεπε ως τώρα».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η κατάσταση της οικονομίας της Ισπανίας είναι καλύτερη από εκείνη στην οποία βρίσκονται άλλες βιομηχανικές χώρες εκτός της ευρωζώνης.

Νωρίτερα, ο Ραχόι ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα απαγορεύσει τις πληρωμές με μετρητά για ποσά πάνω από 2.500 ευρώ, σε μια προσπάθεια να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Η απαγόρευση αφορά συναλλαγές με τη συμμετοχή τουλάχιστον ενός επιχειρηματία. Όσοι παραβιάζουν τον κανόνα θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα που θα ανέρχονται στο 25% της αξίας των συναλλαγών. Το μέτρο εντάσσεται σε ένα σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που αναμένεται να εγκριθεί από την κυβέρνηση την Παρασκευή.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης μια αμφιλεγόμενη φορολογική “αμνηστία” που επιτρέπει σε πρόσωπα ή σε εταιρείες να αποφεύγουν την επιβολή προστίμων καταβάλλοντας 8 ως 10% των αδήλωτων εισοδημάτων ή πόρων.

Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή. Ο Ραχόι είπε στην ισπανική βουλή ότι το μέτρο αυτό, το οποίο λαμβάνεται «κατ’ εξαίρεση», θα ισχύσει μόνο για φέτος. Η κυβέρνηση αναμένει ότι θα φέρει πρόσθετα έσοδα 2,5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία.

Η κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος υπό το Ραχόι πασχίζει να μειώσει το έλλειμμα στον προϋπολογισμό από το 8,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2011 στο 5,3% φέτος, ενώ οι πιέσεις εντείνονται τόσο από τις αγορές όσο και από τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει περικοπές στον προϋπολογισμό και αυξήσεις φόρων συνολικού ύψους 27 δισ. ευρώ, καθώς και περικοπές στους τομείς της υγείας και της παιδείας, άλλων 10 δισ. ευρώ.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας πυροδότησαν μια συζήτηση για την βιωσιμότητα του συνομοσπονδιακού συστήματος. Η πρόεδρος της κοινότητας της Μαδρίτης Εσπεράνθα Αγκίρε, που ανήκει στο Λαϊκό Κόμμα, υποστήριξε ότι οι 17 αυτονομίες θα πρέπει να απεμπολήσουν τις εξουσίες που έχουν στους τομείς της υγείας και της παιδείας στο κεντρικό κράτος.

Η Αγκίρε είπε ότι η κατάργηση των “17 μίνι-κρατών” θα οδηγούσε στην εξοικονόμηση δισ. ευρώ. Τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η αλληλοεπικάλυψη των κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών μηχανισμών. Στις περιφερειακές κυβερνήσεις, ή αυτονομίες, επιρρίπτεται μεγάλο μέρος της ευθύνης για το έλλειμμα. Η κυβέρνηση Ραχόι έχει ανακοινώσει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό των δαπανών τους.