Απώλειες εισοδήματος που κατά μέσο όρο φθάνουν το 35% έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, οι οποίοι αποτελούν και τα μεγαλύτερα «θύματα» του μνημονίου.

Στην αμέσως κατώτερη θέση βρίσκονται οι υπάλληλοι των υπουργείων με τις μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους να αγγίζουν σε μέσα επίπεδα το 30% και να ακολουθούν οι συνταξιούχοι με 15,7% και τα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, διπλωμάτες, γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικοί κλπ.) με 15%.

Στον πίνακα της τρόικας για το «ποιοι πλήρωσαν το μάρμαρο» στην διετία 2010-2011 δείχνει ότι οι μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους κυμαίνονται στο 30% κατά μέσο όρο.

Το ευχάριστο είναι ότι η τρόικα δεν θα απαιτήσει άλλα μέτρα με το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα 2012-2015, εκτιμώντας ότι είναι ήδη αρκετά αυτά που ήδη θεσπίστηκαν και εφαρμόζονται.

Αντιθέτως, το ενδιαφέρον των ελεγκτών τώρα μετατοπίζεται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, όπου το μέσο εισόδημα των εργαζομένων φαίνεται να μειώθηκε μόλις 6,6%.

Μεγάλα περιθώρια για νέες εξοικονομήσεις δαπανών διαπιστώνει η τρόικα ότι υπάρχουν στα ειδικά μισθολόγια , δικαστές, διπλωμάτες, γιατρούς, καθηγητές πανεπιστημίων, αστυνομικούς και Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν από τον Ιούνιο σε μία μεσοσταθμική μείωση κατά 12%, η οποία όμως σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων θα είναι μεγαλύτερες.

Στο στόχαστρο μπαίνουν τώρα όμως και οι παχυλές συντάξεις, επικουρικές και μη. Η τρόικα «βλέπει» μέση μείωση συντάξεων στη διετία 2010-2011 της τάξεως του 15,7% και στο κείμενο που συνοδεύει τον πίνακα διαπιστώνει πως υπάρχουν ακόμα περιθώρια για μεγαλύτερες μειώσεις.

Τομείς της οικονομίας

Απώλειες εισοδήματος 2010-11

Νέα μέτρα 2012-15

Κεντρική διοίκηση- υπουργεία, ΟΤΑ

-30%

 –

Ειδικά μισθολόγια

-15%

Κρατικές επιχειρήσεις

-35%

Ιδιωτικός τομέας

-6,6%

Συνταξιούχοι

-15,7%