Ακόμα ένα ημίμετρο, που θα επιβληθεί επί δικαίων και αδίκων, πρόκειται να επιβληθεί σε ένα εκατομμύριο φορολογούμενους, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά ότι ουδείς θέλει να λάβει εκείνα τα μέτρα, που θα αντιμετωπίσουν επί της ουσίας το πρόβλημα της φοροδιαφυγής. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Εδώ και χρόνια, με αυξητικές τάσεις όσο περνάει ο καιρός, έχουν στοχοποιηθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με ισοπεδωτικές λογικές σε ό,τι αφορά το γεγονός πως φοροδιαφεύγουν.

Επειδή υπάρχει ένα – σημαντικό – ποσοστό, που κατ΄ επάγγελμα δηλώνει εισοδήματα κάτω από το αφορολόγητο, άρχισε μια επίθεση ότι όλοι, όσοι ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, δεν πληρώνουν τους φόρους τους και άλλα τέτοια γνωστά επιχειρήματα.

Την τελευταία διετία, μάλιστα, η συζήτηση για τη φοροδιαφυγή είναι πολύ έντονη, καθώς την πάταξή της ζητούν μετ΄ επιτάσεως οι δανειστές μας. Τι έχει γίνει μέχρι στιγμής;

Αποφασίστηκε η γνωστή περαίωση, τα τεκμήρια για τη χρήση περιουσιακών στοιχείων για όλους και γενικά μέτρα, που δεν χτυπούν στη ρίζα της τη συγκεκριμένη πληγή, αλλά αποτελούν προσωρινές παρεμβάσεις, οι οποίες απλώς επιβάλλουν με οριζόντια λογική κεφαλικούς φόρους (που επιβαρύνουν κυρίως τους συνεπείς φορολογούμενους και όχι τους φοροφυγάδες), ώστε να μπουν στα δημόσια ταμεία κάποια χρήματα και τίποτε περισσότερο.

Σε αυτή τη λογική, πρόκειται να επανέλθουν – με τις ευλογίες μάλιστα της τρόικας (!) – τα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Δηλαδή, μετά από τα τεκμήρια χρήσης και συντήρησης περιουσιακών στοιχείων, που επιβαρύνουν και αυτή την κατηγορία επαγγελματιών, όσοι εκδίδουν τιμολόγια ή δελτία παροχής υπηρεσιών θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ανεξάρτητα από το πραγματικό τους εισόδημα !

Δηλαδή, η εφορία θα υπολογίζει με το έτσι θέλω τα έσοδα όχι μόνο των εμπόρων και των υπόλοιπων ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και όσων είναι απλοί υπάλληλοι, αλλά πληρώνονται με μπλοκάκι (π.χ. εργαζόμενοι σε εταιρίες security). Με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;

Με βάση συγκεκριμένα «αντικειμενικά κριτήρια», όπως:

Το είδος δραστηριότητας της επιχείρησης

Τα χρόνια άσκησης της δραστηριότητας

Η έδρα της επιχείρησης

Η αντικειμενική αξία του ακινήτου, όπου στεγάζεται η επιχείρηση

Τα πάγια έξοδά της

Η ειδικότητα του επαγγελματία και οι τίτλοι σπουδών

Ο μοναδικός συντελεστής καθαρού κέρδους, που αλλάζει ανάλογα με τον κλάδο δραστηριοποίησης

Ο συντελεστής απόδοσης

Με λίγα λόγια, η εφορία θα υπολογίζει το εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία, χρησιμοποιώντας αυτές τις παραμέτρους. Αν το τεκμαρτό εισόδημα είναι υψηλότερο από το δηλωθέν, τότε ο φορολογούμενος θα πληρώνει φόρο βάσει αυτού.

Το μέτρο αυτό, πέραν του φορολογικού βάρους που θα επιφέρει στους συνεπείς φορολογούμενους, ενέχει τον κίνδυνο όσοι κερδίζουν περισσότερα από το τεκμαρτό εισόδημα, να «τακτοποιούν» με τέτοιο τρόπο τα έσοδα και τα έξοδά τους, ώστε να μην ξεπερνούν τον εξωλογιστικό προσδιορισμό.

Τα νέα, αντικειμενικά κριτήρια θα ισχύσουν πιθανότατα από τα φετινά εισοδήματα.