Σε μακρύ τούνελ χωρίς ορατή έξοδο καρκινοβατεί η ελληνική οικονομία, η οποία μετά από δύο μνημόνια, δύο δανειακές συμβάσεις και ένα κούρεμα βρίσκεται πάλι αντιμέτωπη με νέα περιοριστικά μέτρα τον Ιούνιο που θα βαθύνουν παραπέρα την ύφεση και θα επιδεινώσουν τις κοινωνικές συνθήκες στη χώρα.

Η ανάγκη εξεύρεσης των πρόσθετων 11,5 δισ. ευρώ για το κλείσιμο της μαύρης τρύπας οδηγεί αναπόφευκτα σε νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων, κατάργηση επιδομάτων, ισοπέδωση του κράτους πρόνοιας ακόμη και σε απολύσεις στο Δημόσιο.

Η Ελλάδα υφίσταται τις χειρότερες συνέπειες της λιτότητας που επιβάλει με επιμονή η Γερμανία. Δεν είναι όμως η μόνη καθώς στη μέγγενη βρίσκεται όλος ο ευρωπαϊκός νότος.

Η Ιταλία καταγράφει ύφεση 1,6% και η Ισπανία 1% και οι επιδόσεις αυτές θεωρητικά είναι καλύτερος από τη βαθιά ύφεση της Ελληνικής οικονομίας που διανύει τον έκτο αρνητικό χρόνο και έχει βυθιστεί στο ναδίρ. Οι συνολικές απώλειες του ΑΕΠ προσεγγίζουν το 30%, νούμερο που παραπέμπει σε ανώμαλες περιόδους.

Πέραν της Ελλάδας, προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν οι εξελίξεις στην Ιταλία και στην Ισπανία που ενδέχεται η μια και οι δυο μαζί να χρειαστούν στήριξη και να εισέλθουν στο μηχανισμό κάτι που, προς το παρόν τουλάχιστον, διαψεύδουν και οι δυο χώρες.

Την ίδια ώρα εντείνεται η ανησυχία ότι την τύχη της Ελλάδας θα ακολουθήσει σύντομα η Πορτογαλία η οποία εκτιμάται ότι θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.