Η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να ενισχύσει προσωρινά τους πόρους του ευρωπαϊκού τείχους ασφαλείας μέχρι τα 940 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως δήλωσαν σήμερα δύο ευρωπαϊκές πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

Η ενίσχυση του υπό σύσταση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή στη διάρκεια της συνόδου του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως στην Κοπεγχάγη.

Το ΕΜΣ, που θα ισχύσει από το καλοκαίρι και έχει πόρους ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα λειτουργήσει για ένα χρόνο παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), το οποίο έχει πόρους ύψους 440 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Στη συνέχεια, στα μέσα του 2013 θα επανεξετάσουμε την κατάσταση με την πιθανότητα να επιστρέψουμε σε ένα ταμείο με πόρους ύψους 700 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή με τα χρήματα του ΕΜΣ σε συνδυασμό με τα ήδη δεσμευμένα χρήματα του ΕΤΧΣ,» εξήγησε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι οι Γερμανοί θα δεχθούν την επιλογή των 940 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον πρώτο χρόνο. Μοιάζουν να υποστηρίζουν την πιο μινιμαλιστική λύση των 700 δισεκατομμυρίων ευρώ από την αρχή», υπογράμμισε αυτός ο διπλωμάτης.