Το λαθρεμπόριο στην αγορά υγρών καυσίμων, αλλά και το σύστημα «Ήφαιστος» θα βρεθούν σήμερα Τέταρτη στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Στην συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής θα παρίστανται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, κ. Μ. Κιούσης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων κ. Χ. Μαυράκης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος κ. Ι. Ψυχογιός.

Οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα της διακινήσεως καυσίμων θα αναφερθούν στα λειτουργικά προβλήματα του συστήματος «Ήφαιστος» και θα ζητήσουν νομοθετική ρύθμιση για να σταματήσουν να επιβάλλονται δυσθεώρητα πρόστιμα για υποθέσεις που δεν αποτελούν λαθρεμπόριο καυσίμων.

Σύμφωνα με τους πρατηριούχους οι λεγόμενες παραβάσεις είναι όλες επίσημα δηλωμένες και κανονικά φορολογημένες πράξεις πωλήσεων οι οποίες καταχωρήθηκαν από τους ίδιους τους βενζινοπώλες στο σύστημα «Ήφαιστος» εκπρόθεσμα ή διορθωτικά. Μέσα από τις δηλώσεις στο σύστημα αυτό διαπιστώθηκε η δήθεν λαθρεμπορία.

Το τεχνικό πρόβλημα του συστήματος ήταν πως αντί τις διορθώσεις να τις καταχωρεί αμέσως τις εμφάνιζε μετά από 15 μέρες δηλαδή εκπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να στέλνονται αυτόματα στις ΔΟΥ τα σημειώματα ελέγχου και αυτό να θεωρείται λαθρεμπόριο. Έτσι, χιλιάδες διορθωτικές καταχωρήσεις στον αριθμό της ΔΕΗ ή στο ΑΦΜ μετατράπηκαν ξαφνικά σε λαθρεμπόριο.