Την ώρα, που όλοι συζητούν για το πόσο θα επιβαρυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων από την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, καθώς – όπως υποστηρίζεται – «αυτές αποκλίνουν από την αγοραία τιμή», η εικόνα δεν είναι έτσι σε όλη την αγορά.

Σε όλο και περισσότερες περιοχές οι τιμές πιέζονται διαρκώς και σε τέτοιο σημείο, ώστε πλέον να βρίσκονται ακόμα και στο μισό της αντικειμενικής αξίας!

Μάλιστα, καλά διαβάσατε.

Η αγγελία, που παραθέτουμε στη συνέχεια, είναι μία από τις εκατοντάδες, οι οποίες υπάρχουν στο διαδίκτυο και οι οποίες πληθαίνουν καθημερινά.

Ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης πουλά οικόπεδο 2.100 τετραγωνικών μέτρων στη Χερσόνησο Ηρακλείου, στην τιμή των 2,6 εκατ. ευρώ, όταν η αντικειμενική του είναι… 5,3 εκατ. ευρώ !

Μάλιστα, η αγγελία έχει και την εξής σύσταση:

«Πρέπει να γίνει μεταβίβαση μετοχών γιατί ο φόρος μεταβίβασης σε περίπτωση πώλησης μόνο του οικοπέδου θα είναι τεράστιος (10%) και γιατί ο φόρος που θα πρέπει να πληρώσει η Α.Ε. ως υπεραξία θα είναι ακόμα μεγαλύτερος».

Όλα αυτά δείχνουν ότι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών δεν πρέπει να σημαίνει μόνο αύξηση αυτών, αλλά να ακολουθήσουν την πορεία της αγοράς. Αλλιώς, οι στρεβλώσεις θα εξακολουθήσουν να υφίστανται.