Μπορεί η φορολογική πολιτική της σύγχρονης Ελλάδας να θεωρείται παγκοσμίως παράδειγμα προς αποφυγή, φαίνεται, όμως, πως η αρχαιοελληνική ιστορία έχει να διδάξει πολλά τους υπουργούς Οικονομικών ανά τον κόσμο.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Wall Street Journal. Άρθρο της εφημερίδας είναι αφιερωμένο στον τρόπο που η αρχαία Αθήνα φορολογούσε τους πλούσιους πολίτες της και αύξανε τα έσοδα της πόλης- κράτους.

«Σε εποχές ανάγκης, όπως σε περιόδους πολέμων π.χ. Οι Αθηναίοι που είχαν δικαίωμα ψήφου καλούνταν να καταβάλλουν έναν ειδικό φόρο.

Το φόρο αυτό κατέβαλαν οι πιο εύποροι Αθηναίοι, δηλαδή περίπου το 1/3 του πληθυσμού και ήταν ένας φόρος επί της περιουσίας, όχι του εισοδήματος» αναφέρει το άρθρο. Συνεχίζει παραθέτοντας την πρακτική των λειτουργιών και των χορηγιών που έδιναν οι πλούσιοι για δημόσια έργα.

«Η ιδέα είναι απλή: όσοι είχαν επωφεληθεί από το κράτος έπρεπε να το ανταποδώσουν γενναιόδωρα» σχολιάζει το δημοσίευμα της WSJ ενώ τίθεται το ερώτημα εάν «η φορολογική πολιτική των Αθηναίων θα μπορούσε να εφαρμοστεί στις ΗΠΑ».

Εμείς να ρωτήσουμε: στη σύγχρονη Ελλάδα θα μπορούσε άραγε να εφαρμοστεί;