Αφού ενέκριναν το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε αυτό λαμβάνοντας νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου 30ετούς διάρκειας και διετή ομόλογα του EFSF πλέον τοποθετούνται ανοικτά σε όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και ζητούν αλλαγές σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις.

Το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF) εξέδωσε χθες ειδική ανάλυση στην οποία αναφέρει πως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας απαιτεί βαθύτερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μεταξύ άλλων αναφέρει πως το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος μειώθηκε αισθητά στην Ελλάδα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό, ενώ σημειώνει πως η εργατική νομοθεσία δεν επιτρέπει την κατάλληλη προσαρμογή της οικονομίας.

Σημειώνεται πως ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοοικονομικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλλάρα έχει ήδη ζητήσει επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με δραστικές περικοπές στο Δημόσιο, απλοποίηση και μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, περισσότερη ευελιξία στην εργασία, και πάταξη της φοροδιαφυγής και της πολυνομίας, ενώ έχει τοποθετηθεί και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων ζητώντας την επιτάχυνσή του.