Πρεμιέρα» αναμένεται να κάνει τις επόμενες ημέρες η λοταρία των αποδείξεων.

Ωστόσο αν και η 30η Νοεμβρίου πλησιάζει, ακόμη δεν έχει «κλειδώσει» οριστικά η πρώτη κλήρωση, λόγω της εμπλοκής που παρουσιάστηκε με τους επαγγελματικούς λογαριασμούς, αφού αρκετοί ήταν οι υπόχρεοι που δεν τους είχαν δηλώσει με αποτέλεσμα να μη «διασφαλίζεται» ότι θα υπολογιστεί και η μεταφορά ποσών από έναν λογαριασμό σε άλλον και έτσι θα μπορούσε να μένει «κρυφή» από τα συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Υπενθυμίζεται ότι οι επαγγελματικοί λογαριασμοί είναι απαραίτητοι για τη λοταρία των αποδείξεων και ως εκ τούτου όλες οι επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με ηλεκτρονικές συναλλαγές (κάρτες και e- banking) θα πρέπει να τους δηλώσουν, αφού μόνο μέσω αυτών οι τράπεζες θα μπορούν να συλλέξουν τα στοιχεία τα οποία είναι αναγκαία για να υπολογίσει τους λαχνούς που δικαιούται κάθε φορολογούμενος στη φορολοταρία.

Κάθε μήνα χίλιοι τυχεροί θα λαμβάνουν από 1.000 ευρώ ο καθένας, ενώ το ποσό θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε και η ΑΑΔΕ κάλεσε όλους τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις να σπεύσουν, έστω και την τελευταία στιγμή, να δηλώσουν τον ή τους επαγγελματικούς λογαριασμούς τους, έτσι ώστε οι συναλλαγές αυτών να συμπεριληφθούν και στις επερχόμενες κληρώσεις του προγράμματος δημοσίων κληρώσεων.

Οι φορολογούμενοι ενημερώνονται πριν από την κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσει (πλήθος και αριθμοσειρά) μέσω διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμενοι πολίτες ενημερώνονται μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet.

Στις Δημόσιες Κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.

Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνονται στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμενος για τον σκοπό αυτό στο περιβάλλον TAXISnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζεται ως πρώτος δικαιούχος.

Το μέχρι στιγμής σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η πρώτη κλήρωση της φορολοταρίας να γίνει στο τέλος Νοεμβρίου με τα στοιχεία των πληρωμών που έγιναν τον Οκτώβριο.

Προβλέπεται μάλιστα ότι θα γίνει και άλλη μία κλήρωση για φέτος, με βάση τα στοιχεία των λογαριασμών του εννεαμήνου Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, αλλά και του Νοεμβρίου, στο τέλος του τρέχοντος έτους με «έπαθλο» 10 ή 11 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ για κάθε μήνα, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Ο αριθμός των λαχνών, τους οποίους δικαιούται μηνιαίως κάθε φορολογούμενος, καθορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του και ειδικότερα:

  • Για συνολικό άθροισμα μέχρι 100 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε ένα ευρώ.
  • Από 101 ευρώ μέχρι 500 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε δύο ευρώ.
  • Από 501 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τρία ευρώ.
  • Από 1.001 ευρώ, ένας λαχνός για κάθε τέσσερα ευρώ.