Σήμερα, μετά από μια μακρά περίοδο ύφεσης και οπισθοδρόμησης, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες να βγει επιτέλους από τον εφιάλτη της κρίσης.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, με κόπους και θυσίες από όλους τους Έλληνες, κρίνεται τώρα. Τώρα κρίνεται το αν θα καταφέρουμε να κάνουμε το απαραίτητο άλμα μπροστά, για να επουλώσουμε τις πληγές της κρίσης, ή αν θα συμβιβαστούμε με μια οικονομία που φυτοζωεί.

Σε αυτή την προσπάθεια, οι επιχειρήσεις οφείλουν να έχουν ρόλο και συμμετοχή, μέσα από δυναμικούς φορείς εκπροσώπησης. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, το πρώτο και μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, αναδείχθηκε σε καθημερινό σύμμαχο της επιχείρησης. Στήριξε τον αγώνα επιχειρηματιών και εργαζομένων ενάντια στις συνέπειες της κρίσης, με νέες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες, με νέα ψηφιακά εργαλεία επιχειρηματικής πληροφόρησης, με πρωτοπόρες για την Ελλάδα δομές για την υποστήριξη της νεοφυούς, αλλά και της εδραιωμένης επιχειρηματικότητας, για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της δικτύωσης των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, όμως, το ΕΒΕΑ δεν έπαψε να εκφράζει δυναμικά την αγορά, να στηρίζει τα δίκαια αιτήματα της Μικρομεσαίας Επιχείρησης, να λαμβάνει ξεκάθαρες και υπεύθυνες θέσεις στο δημόσιο διάλογο, να προτείνει και να διεκδικεί για λογαριασμό των μελών του καλύτερες συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Τώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την ελληνική οικονομία, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ακόμη πιο ισχυρό ΕΒΕΑ, για να μεταφέρει τη φωνή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Οι προσεχείς επιμελητηριακές εκλογές είναι μια ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο να δώσει, με τη μαζική συμμετοχή του, ένα ηχηρό μήνυμα προς την Πολιτεία. Το μήνυμα ότι απαιτούμε, επιτέλους, ένα βιώσιμο περιβάλλον για να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Ένα περιβάλλον με λιγότερους φόρους και εισφορές, περισσότερα κίνητρα και ευκαιρίες για επενδύσεις και ανάπτυξη. Στις 2,3 και 4 Δεκεμβρίου, ας δώσουμε όλοι το παρών στις εκλογές για το ΕΒΕΑ. Ας δυναμώσουμε τη φωνή της αγοράς και των επιχειρήσεων.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ