Κατατίθεται σήμερα ο προϋπολογισμός στη Βουλή και ξεκινάει ένα δύσκολο δίμηνο για την κυβέρνηση.

Αποκορύφωμα είναι το Eurogroup της 22άς Ιανουαρίου του 2018, που σύμφωνα με τους δανειστές είναι το τελευταίο χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.

Με την υλοποίηση των 95 προαπαιτούμενων και το κλείσιμο της αξιολόγησης η Αθήνα διεκδικεί μια ακόμη δόση από το πρόγραμμα που φθάνει τα 10 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει το EuroWorkingGroup (EWG). Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα προετοιμάσουν την «ατζέντα» για τον δεύτερο κύκλο της 3ης αξιολόγησης. Έμφαση θα δοθεί στα προαπαιτούμενα που έχει εκπληρώσει η ελληνική πλευρά και σε αυτά που έχουν μείνει πίσω.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, φθάνουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών για να ξεκινήσει ο δεύτερος κύκλος της τρίτης αξιολόγησης όπου θα βρεθούν στο επίκεντρο τα δύσκολα προαπαιτούμενα ενώ στις 29 Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων. Στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν θέματα όπως είναι τα κόκκινα δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι περικοπές στα κοινωνικά επιδόματα, διάφορα εργασιακά ζητήματα και φυσικά το κοινωνικό μέρισμα.

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου θα συνεδριάσει για τελευταία φορά για το 2017 το Eurogroup και είναι αυτό που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες για τη σύναψη τεχνικής συμφωνίας, Staff Level Agreement – SLA. μεταξύ Αθήνας και δανειστών. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα καταθέσει πολυνομοσχέδιο στη Βουλή με το οποίο θα κλείνει το 90% των προαπαιτούμενων.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι 19η Ιανουαρίου 2018 όπου αναμένεται η έκθεση συμμόρφωσης (Compliance Report )της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λίγες ημέρες μετά, τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018 θα συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο έτος το Eurogroup όπου εκτιμάται ότι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις για το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση.