Στην τελική ευθεία βρίσκεται η χώρα για νέα έξοδο στις αγορές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εβδομάδας ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει στην ανταλλαγή (swap) 20 ομολόγων ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί το 2012 στο πλαίσιο του PSI με 5 ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας που θα έχουν διάρκεια από 5 ως 25 έτη.

Η Ελλάδα δεν θα ζητήσει νέα κεφάλαια από τις αγορές, αλλά θα επιχειρήσει να αλλάξει τη δομή του χρέους της προκειμένου να διαμορφωθεί η λεγόμενη καμπύλη των ελληνικών ομολόγων και να βελτιωθεί η εμπορευσιμότητα των ελληνικών τίτλων.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου η Rothschild μετά την νέα έκδοση θα εισπράξει το 50% περίπου της αμοιβής που έχει συμφωνήσει με την κυβέρνηση.

Από τον προηγούμενο Μάιο είχε συμφωνηθεί πως με την προϋπόθεση της επίτευξης του στόχου της εξόδου στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, μέσω έκδοσης κρατικών ομολόγων ωρίμανσης 24 μηνών κατ’ ελάχιστο, θα καταβληθεί στη Rothschild ως αμοιβή (success fee) ποσό έως 3 εκατ. ευρώ συνολικά, ως εξής: ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της πρώτης έκδοσης (σ.σ. έγινε τον Ιούλιο) και ποσό έως 1,5 εκατ. ευρώ μετά την υλοποίηση της δεύτερης συνεχόμενης έκδοσης (η επικείμενη έκδοση των swap).