Στο σημερινό Eurogroup, το πρώτο χωρίς την συμμετοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ύστερα από οκτώ χρόνια, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Είναι το δεύτερο συνεχόμενο Eurogroup που η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

Ωστόσο δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στο περιθώριο θα υπάρξουν συζητήσεις και επί του ελληνικού θέματος και θα ακολουθήσουν δηλώσεις. Αναμένεται να κινηθούν στη γραμμή της αναγκαίας επιτάχυνσης στην υλοποίηση προαπαιτούμενων ώστε να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό και κατά προτίμηση έως το τέλος του έτους.

Πάντως στο περιθώριο του Eurogroup o Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα έχει την ευκαιρία να τεστάρει τις προθέσεις των δανειστών σχετικά με τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος που σχεδιάζει η κυβέρνηση από το υπερπλεόνασμα που θα εμφανίσει ο φετινός προϋπολογισμός. Τόσο ο Ευκ. Τσακαλώτος όσο και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης έχουν προαναγγείλει τη διανομή μερίσματος της τάξεως του 0,6%-0,7% του ΑΕΠ ή περίπου 1,2 δις ευρώ και την αξιοποίηση ενός επιπρόσθετου ποσοστού λίγο λιγότερο από μισή μονάδα του ΑΕΠ ως «μαξιλάρι ασφαλείας».

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την κατανομή του μερίσματος περιλαμβάνεται η εξόφληση συνταξιούχων στους οποίους είχε γίνει την περίοδο 2012-2014 υψηλότερη παρακράτηση εισφορών υγείας (συνολικά 300 εκατ. ευρώ) ενώ μέρος του μερίσματος θα κατευθυνθεί στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης και τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου. Στο σενάριο αυτό, κόντρες με τους δανειστές δεν φαίνονται αν και έως το τέλος του μήνα, η εικόνα δεν αποκλείεται σε επίπεδο μεγεθών να έχει διαφοροποιηθεί.

Το Eurogroup θα συζητήσει επίσης για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, ιδέες για την καθιέρωση ενός κοινού προϋπολογισμού και τρόπους για την απλοποίηση των δημοσιονομικών κανόνων. Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών αναμένονται και πολιτικές ζυμώσεις για τον διάδοχο του Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς στην επόμενη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου θα υποβληθούν οι υποψηφιότητες για την αλλαγή σκυτάλης από τον Ιανουάριο.