Δυναμική επιστροφή ετοιμάζεται να κάνει το ΣΔΟΕ. Είκοσι χρόνια μετά τη ίδρυσή του και έχοντας χάσει την αίγλη του τα τελευταία χρόνια αλλά και 500 υπαλλήλους που μεταφέρθηκαν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το Σώμα ανασυντάσσεται και αναδιοργανώνεται στρέφοντας τα βέλη του σε μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Το νέο ΣΔΟΕ θα αναπτυχθεί σε δύο Επιχειρησιακές Μονάδες: Η μία στην Αθήνα και η άλλη στη Θεσσαλονίκη, καλύπτοντας όλη την Επικράτεια.

Η αιχμή του δόρατος θα είναι οι 170 ελεγκτές, που αναμένεται να στελεχώσουν το Σώμα μέχρι το τέλος του έτους και αναμένεται να εκπαιδευτούν ταχύρυθμα στις ελεγκτικές διαδικασίες. Το νέο ΣΔΟΕ θα διατηρήσει τις προανακριτικές του αρμοδιότητες.

Στο μάτι των ελεγκτών μπαίνουν απάτες με επιχορηγήσεις επενδυτικού νόμου, απάτες με κοινοτικά κονδύλια, υποθέσεις διαφθοράς, ηλεκτρονικού εγκλήματος, προϊόντα- μαϊμού, λαθρεμπόριο όπλων και ναρκωτικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια των ελεγκτών του Σώματος βρίσκονται 2 CD με απάτες σε επενδυτικά κονδύλια. Περισσότερες από 200 τέτοιες υποθέσεις ερευνώνται και πολλοί θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν από επιχορηγήσεις και αναπτυξιακούς νόμους τα οποία τα έβαλαν στη τσέπη και έγιναν πολυτελείς κατοικίες, ακριβά αυτοκίνητα και σκάφη αναψυχής.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ξενοδοχείο στα Δωδεκάνησα θα υποχρεωθεί να επιστρέψει πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, ενώ για ανάλογες παρατυπίες, ξενοδοχείο στην Κρήτη θα επιστρέψει πάνω από 1 εκατ. ευρώ.

Οι έρευνες μέχρι σήμερα δείχνουν ότι είχε στηθεί ένα πάρτι με υπερτιμολογήσεις, ανύπαρκτες εταιρίες που εισπράττουν και πληρώνουν, πλαστά και εικονικά τιμολόγια εκατομμυρίων ευρώ, «μαϊμού» κατασκευές κτιρίων, για τα οποία εισπράχθηκαν επιδοτήσεις, προμήθεια παλιού αντί σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.