Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε την Τρίτη πως ενέκρινε τη χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για να συμβάλλει στην ανοικοδόμηση περιοχών του Ιράκ οι οποίες ανακτήθηκαν από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έπειτα από μια εκστρατεία που διήρκεσε τρία χρόνια.

Ο διεθνής χρηματοπιστωτικός και αναπτυξιακός οργανισμός ανέφερε επίσης ότι θα χρηματοδοτήσει μελέτες για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανοικοδόμηση του αεροδρομίου της Μοσούλης, την αποκατάσταση των δημοσίων συγκοινωνιών και του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Το πακέτο» αυτό προβλέπει ότι θα διατεθεί «επιπρόσθετη χρηματοδότηση» σε ένα σχέδιο ανοικοδόμησης ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων το οποίο είχε εγκριθεί τον Ιούλιο του 2015—το λεγόμενο Iraq Emergency Operation for Development Project—και «έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή σε επτά πόλεις των επαρχιών Ντιγιάλα και Σαλαχουντίν», διευκρίνισε η Παγκόσμια Τράπεζα σε ανακοίνωσή της.

Κατά την ΠΤ, η νέα χρηματοδότηση θα επικεντρωθεί στην ανοικοδόμηση πέντε τομέων: της ύδρευσης και της αποχέτευσης, της ηλεκτροδότησης, της υγείας, των μεταφορών και των δημοτικών υπηρεσιών. Κεφάλαια θα διατεθούν επίσης για την αποκατάσταση αρχαιολογικών χώρων στην Παλιά Πόλη της Μοσούλης, η οποία υπέστη εκτεταμένες καταστροφές κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

Οι ιρακινές κυβερνητικές δυνάμεις, με την υποστήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ανακατέλαβαν τον Μάιο τη Μοσούλη—το μεγαλύτερο με διαφορά αστικό κέντρο που είχαν καταλάβει οι τζιχαντιστές—έπειτα από σχεδόν εννιά μήνες εχθροπραξιών.

Ιρακινοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για να ανοικοδομηθεί η Μοσούλη.