Να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ καλούνται σήμερα 5,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων αφού λήγει η προθεσμία πληρωμής της δεύτερης από τις πέντε δόσεις του φόρου ύψους 632 εκατ. ευρώ.

Όσοι κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και καθυστερήσουν την πληρωμή της δεύτερης δόσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι αυτή θα καταστεί ληξιπρόθεσμη και θα επιβαρυνθούν με τόκο 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης πληρωμής.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ γίνεται με την ταυτότητα οφειλής χωρίς χρέωση μέσω e-banking, στα ΑΤΜ ή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.

Η πληρωμή του φόρου στα γκισέ των τραπεζών κοστίζει καθώς οι φορολογούμενοι πληρώνουν προμήθεια που ανάλογα με την τράπεζα κινείται μεταξύ 1,20 – 2 ευρώ.

Εκτός από τις ηλεκτρονικές πληρωμές, χωρίς προμήθεια είναι οι πληρωμές ΕΝΦΙΑ φορολογούμενων που είναι άνω των 70 ετών είτε βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, είτε παρουσιάζουν βαριές αναπηρίες σε ποσοστό 80% και άνω, είτε είναι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών με την προϋπόθεση να καταθέσουν τα χρήματα σε λογαριασμό τους και, στη συνέχεια, να προχωρήσουν σε μεταφορά του ποσού προς το λογαριασμό του Δημοσίου.

Όσοι πλήρωσαν την πρώτη δόση του φόρου και δυσκολεύονται τώρα να εξοφλήσουν τη δεύτερη έχουν τη δυνατότητα είτε να την πληρώσουν με πιστωτική κάρτα είτε να την αφήσουν να γίνει ληξιπρόθεσμη και να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 μηνιαίων δόσεων. Στην περίπτωση της ρύθμισης οι δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο 5%. Οι αιτήσεις ένταξης γίνονται στο TAXISnet και αφού έχει επέλθει η προθεσμία πληρωμής της δόσης.