Πολιτική σταθερότητα, χάραξη αναπτυξιακής στρατηγικής και επίλυση δομικών προβλημάτων που αποτελούν εκκρεμότητες δεκαετιών είναι αυτά που χρειάζεται η χώρα για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο, είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας στην ομιλία του στο συνέδριο Capital+Vision, που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Ο υφυπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι μπορούμε να κάνουμε τα βήματα που χρειάζονται για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά πρέπει να δούμε τα πραγματικά προβλήματα από την οπτική της συναίνεσης και όχι της σύγκρουσης συμφερόντων.

Στη συνέχεια, ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι η ανάπτυξη θα εξαρτηθεί από τη σταθερότητα στη χώρα και στην περιοχή. «Χωρίς αυτό, όλα είναι υπό αίρεση. Να ασκήσουμε πολιτική που θα πετυχαίνει αυτήν τη σταθερότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας να διαμορφώσουμε σαφείς πολιτικές κατευθύνσεις, να αποφύγουμε εντάσεις και να συνειδητοποιήσουμε ότι η Ελλάδα οφείλει να ξεπεράσει αγκυλώσεις και δόγματα στην εξωτερική της πολιτική.

Για να καταδείξει τη σημασία της στρατηγικής με στόχο την ανάπτυξη, ανέφερε ότι για τη χώρα μας το να υπάρχουν ορισμένου τύπου σχέσεις με τις ΗΠΑ είναι παραπάνω από κρίσιμο, ενώ το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Όπως σημείωσε, «υπάρχουν σχέσεις τεταμένες της ΕΕ με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάρουμε σκληρές αποφάσεις ως ΕΕ. Όμως εμάς μας συμφέρουν οι καλές σχέσεις με την Τουρκία. Σε αυτά τα θέμα οφείλουμε να πάρουμε οριστικές αποφάσεις, όπως επίσης πρέπει να λύσουμε επιτέλους το θέμα των Σκοπίων, γιατί σε κάποια θέματα κινδυνεύει να παρακαμφθεί η Ελλάδα. Σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να πάρουμε σαφείς κατευθύνσεις με συναίνεση, αποφεύγοντας εντάσεις».