Την ανάγκη επίσπευσης υλοποίησης των μέτρων που έχουν αποφασιστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, εξέφρασε η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νούι, σε απαντητική επιστολή προς τον ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκο Χουντή.

Η Ευρωπαία επόπτης υποστήριξε ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτές μεταρρυθμίσεις -όπως το άνοιγμα της αγοράς για πωλήσεις δανείων και η θέσπιση νέων πλαισίων για τον μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί- οδηγούν σε επίσπευση της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η πλήρης εφαρμογή τους.

Για παράδειγμα, όπως σημείωσε και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όσον αφορά τη θέση σε λειτουργία της νέας πλατφόρμας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, θα χρειαστεί να καταβληθούν πρόσθετες προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η ικανότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος και των πλαισίων για την αφερεγγυότητα.

Η κ. Νούι έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις, όπως μεταξύ άλλων η ανάγκη μείωσης του πολύ υψηλού επιπέδου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, τα οποία -όπως ανέφερε- ανέρχονται σε περίπου 45% των συνολικών ανοιγμάτων τους. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο σε όλες τις χώρες της τραπεζικής ένωσης.

Παρόλα αυτά, υποστήριξε ότι οι ελληνικές τράπεζες, διαθέτοντας δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 16,7%, κρίνονται από την ΕΚΤ ως επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.

Υπενθυμίζει ότι το 2018 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διενεργήσει επίσης ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τα τέσσερα ελληνικά σημαντικά ιδρύματα. Ο κύριος λόγος για τη διενέργεια αυτών των ασκήσεων είναι να επιτευχθεί μια επικαιροποιημένη αξιολόγηση της ανθεκτικότητας των τραπεζών, στο πλαίσιο βασικού και δυσμενούς σεναρίου. Υπογράμμισε, δε, ότι η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ δεν κρίνει σκόπιμη τη διενέργεια άλλου συνολικού ελέγχου του ενερηγτικού (AQR) των ελληνικών τραπεζών.