Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση της Ισπανίας να τηρήσει τη δέσμευσή της για τη μείωση φέτος κατά περίπου το ήμισυ του δημοσίου ελλείμματός της, καθώς πολλαπλασιάζονται οι ενδείξεις ολισθήματος από το πρόγραμμά της.

«Είναι ουσιαστικής σημασίας να αποκατασταθούν άνευ καθυστέρησης τα (ισπανικά) δημοσιονομικά σε ένα βιώσιμο επίπεδο και ως εκ τούτου πιστεύουμε ότι είναι ουσιαστικής σημασίας να γίνουν σεβαστοί οι δημοσιονομικοί στόχοι το 2012 στη χώρα», προειδοποίησε ο Επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία απηύθυνε επίσης μια κατηγορηματική άρνηση στα αιτήματα των ισπανικών αρχών.

Ο ισπανός υπουργός Προϋπολογισμού, Κριστόμπαλ Μοντόρο, ζήτησε την Κυριακή σε συνέντευξη που παραχώρησε να τροποποιηθεί ο στόχος για το δημόσιο έλλειμμα της χώρας το 2012 ο οποίος ήταν το προϊόν διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, καθώς στηρίζεται, όπως το βλέπει ο ίδιος, σε προοπτικές για την ανάπτυξη, οι οποίες είναι ξεπερασμένες.

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ισπανίας αύξησε τους φόρους και μείωσε τις δημόσιες δαπάνες από τότε που ανέβηκε στην εξουσία τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της, το 2011, το έλλειμμα ανερχόταν σε περίπου 8%, δηλαδή είχε μειωθεί έναντι του 9,3% που ήταν το 2010, αλλά εξακολουθούσε να βρίσκεται πάνω από τον στόχο του 6% που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες από την προηγούμενη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Ολίσθημα που ο Ρεν χαρακτήρισε σήμερα «λυπηρό».

Για το 2012, ο στόχος στον οποίο συμφώνησε η Μαδρίτη με την ΕΕ είναι να οδηγηθεί το έλλειμμα στο 4,4% του ΑΕΠ.

Ο ευρωπαίος επίτροπος χαιρέτισε σήμερα τα μέτρα που έχει λάβει η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας για να βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της χώρας, αλλά την κάλεσε να προχωρήσει μακρύτερα και με ταχύτερο ρυθμό καθώς εμμένει η «δημοσιονομική τρύπα» στη χώρα.

«Αναμένουμε από τις ισπανικές αρχές να δώσουν ουσία στα μέτρα που ανακοίνωσαν πρόσφατα στο θέμα της μείωσης του ελλείμματος, να προχωρήσουν γρήγορα προς τα μπροστά για να προετοιμάσουν τον προϋπολογισμό του 2012 και επίσης να προχωρήσουν σε μια μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας προκειμένου να καταπολεμήσουν το πολύ αυξημένο επίπεδο της ανεργίας, ιδιαίτερα αυτό μεταξύ των νέων» σημείωσε ο Ρεν.

Η Ισπανία έχει το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη. Το Νοέμβριο ανερχόταν σε 22,9% και σε πολύ υψηλά επίπεδα όσον αφορά τους νέους.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία, επίσημα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα δείχνουν ότι το καθαρό δημόσιο χρέος της χώρας ξεπέρασε για πρώτη φορά στα τέλη του 2011 το συμβολικό όριο των 1.000 δισεκατομμυρίων στερλινών (1.200 δισεκατομμύρια ευρώ).

Μολονότι υπήρξε μια βελτίωση το Δεκέμβριο, το συσσωρευμένο χρέος της χώρας συνεχίζει να μεγαλώνει. Στα τέλη του 2011 το χρέος ανερχόταν σε 1.004 δισεκατομμύρια λίρες, έναντι των 883 δισεκατομμυρίων που ήταν ένα έτος νωρίτερα, δηλαδή έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1993 που άρχισε η έκδοση συγκριτικών στατιστικών στοιχείων.

Εξάλλου, βάσει των βρετανικών δημοσιονομικών κανόνων, το ποσό αυτό υπολογίζεται αφού προηγουμένως έχουν αποκλειστεί οι «προσωρινές συνέπειες» της διάσωσης από το κράτος των τραπεζών κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008/2009, η οποία υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε εκατοντάδες δισεκατομμύρια στερλίνες.

Εκτός αυτών των παρεμβάσεων, το βρετανικό δημόσιο χρέος αντιπροσώπευε στα τέλη του 2011 το 64,2% του ΑΕΠ έναντι ποσοστού 59,4% το προηγούμενο έτος.

Ωστόσο, σύμφωνα με υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στους οποίους λαμβάνεται υπόψη ένα μέρος του βρετανικού δημοσίου χρήματος που δεσμεύτηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το χρέος της Βρετανίας ανερχόταν στην πραγματικότητα στο 84% του ΑΕΠ, δηλαδή σε ποσοστό αντίστοιχο με αυτό του χρέους της Γαλλίας.