Για μία παράταση του προγράμματος στήριξης της οικονομίας κατά εννέα μήνες προσανατολίζονται οι αξιωματούχοι χάραξης της πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην επόμενη συνεδρίασή τους. Παράλληλα, θα μειώσουν το μέγεθος του, δήλωσαν στο Reuters πέντε άτομα με άμεση γνώση των συζητήσεων.

Οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ προβλέπεται να λήξουν στα τέλη του έτους και οι αξιωματούχοι αναμένεται να αποφασίσουν στις 26 Οκτωβρίου εάν θα τις παρατείνουν, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η επόμενη κίνηση συνεχίζει να βρίσκεται υπό συζήτηση, αλλά υπάρχει μια συναίνεση ότι θα πρέπει να σηματοδοτήσει την ανάγκη να μειωθεί η νομισματική στήριξη, λόγω της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και παράλληλα να αποτελεί δέσμευση σε μια παρατεταμένη περίοδο νομισματικής διευκόλυνσης, δήλωσαν οι συγκεκριμένες πηγές.

Η μεγαλύτερη συζήτηση πιθανόν να είναι εάν οι αξιωματούχοι θα ορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, δίνοντας στην ΕΚΤ την ευελιξία να το παρατείνει και πάλι, ή εάν θα στείλουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα για τον τερματισμό του, σύμφωνα με τις πηγές.

Ο όγκος των μηνιαίων αγορών στο πλαίσιο του παρατεταμένου προγράμματος είναι επίσης προς συζήτηση, με τις απόψεις να κυμαίνονται από 25 δισ. ευρώ ως 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι πηγές δήλωσαν ότι υπάρχει μια γενικότερη αίσθηση ότι οι αγορές χρειάζεται να μειωθούν σημαντικά από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, δεν έχουν γίνει επίσημες προτάσεις.