Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο νέας οικονομικής κρίσης έδωσε σε συνέντευξή του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας συγκεκριμένα πως τα αυξανόμενα επίπεδα του παγκόσμιου χρέους και της ρευστότητας αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο «ευρώφιλος» όπως τον αναφέρει η εφημερίδα, κράτησε στο τιμόνι μιας από τις μεγαλύτερες οικονομίες για τα τελευταία 8 χρόνια, έκανε λόγο για τον κίνδυνο για νέες «φούσκες», λόγω των τρισεκατομμυρίων που έριξαν οι κεντρικές τράπεζες στις αγορές. Ο Σόιμπλε προειδοποιεί και για απειλή στην σταθερότητα της ευρωζώνης από την μετά την κρίση «κληρονομιά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο Σόιμπλε ισχυρός υποστηρικτής της δημοσιονομικής ορθότητας, κυριάρχησε στην απάντηση της ευρωπαϊκής πολιτικής στην κρίση του χρέους της ευρωζώνης και έγινε η προσωποποίηση του «κακού» σε χώρες όπως η Ελλάδα, καθώς ήταν ο αρχιτέκτονας της λιτότητας.

Μεταξύ άλλων, ο πρώην τσάρος της γερμανικής, αν όχι της ευρωπαϊκής, οικονομίας, που τη Δευτέρα θα παραστεί στο τελευταίο eurogroup των υπουργών οικονομικών διαβεβαίωσε πως η ακροδεξιά στην Γερμανία δεν θα επηρεάσει την αφοσίωση του Βερολίνου στην φιλελεύθερη δημοκρατία.

Εγώ ηγήθηκα της συζήτησης για το Grexit

Μιλώντας χθες στους FT ο κ Σόιμπλε αναφέρθηκε και στο θέμα του Grexit, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως «ηγήθηκα του διαλόγου σχετικά με το αν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να βρεθεί εκτός για μερικά χρόνια αλλά η Ελλάδα δεν το ήθελε». Πρόσθεσε δε επί τούτου πως «Έτσι δεν υπήρχε κάτι άλλο να γίνει από το να ακολουθήσουμε το μονοπάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους πολιτικού αρχηγούς στην Ελλάδα. Το μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων».