Ελάχιστη είναι η πρόοδος που καταγράφεται στα προαπαιτούμενα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης αφού μέχρι και τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκαν μόνο 20 από τα 46 προαπαιτούμενα του καλοκαιριού και τα 95 έως το τέλος του έτους και την απογοητευτική πορεία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα βρίσκεται σήμερα στο Λουξεμβούργο για Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Η Ελλάδα απουσιάζει από την ατζέντα του επικείμενου Eurogroup, αλλά είναι βέβαιο ότι στο περιθώριο της συνεδρίασης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το κουαρτέτο των πιστωτών θα εκφράσουν στον υπουργό την ανησυχία τους για όλα τα παραπάνω προβλήματα και θα ζητήσουν από την κυβέρνηση να πατήσει «γκάζι».

Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με την τρίτη αξιολόγηση μέχρι και το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, αλλά για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα και ένα κυνηγητό σε υπουργούς στους οποίου έχουν ήδη σταλεί λίστες εκκρεμοτήτων με χρονικούς στόχους ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων

Αυτό είναι το καλό σενάριο που θέλει όλα να έχουν τελειώσει μέχρι την εκπνοή του έτους. Όμως σε ένα σκηνικό καθυστερήσεων, ο κίνδυνος να ζητηθούν πρόσθετα μέτρα για το 2018 βαραίνει καταλυτικά. Αυτό που φοβάται η κυβέρνηση είναι το ενδεχόμενο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να ζητήσει να εφαρμοστούν νωρίτερα τα ήδη ψηφισμένα μέτρα των περικοπών σε συντάξεις και αφορολόγητο όριο.

Μια πρώτη γεύση για τις διαθέσεις του ΔΝΤ θα έχει αυτήν την εβδομάδα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον για την ετήσια σύνοδο του Ταμείου που πραγματοποιείται 13-15 Οκτωβρίου.

Οι δανειστές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους στο τελευταία δεκαήμερα του μήνα όταν οι επικεφαλής του κουαρτέτου θα βρεθούν στην Αθήνα για να ξεκινήσει η τρίτη αξιολόγηση.

Πάντως στις σημερινές επαφές που θα έχει στο Λουξεμβούργο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους ομολόγους του, αναμένεται να τους διαβεβαιώσει ότι στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να υλοποιηθεί το 80% των 95 εκκρεμών προαπαιτούμενων (δηλαδή, περί τα 76 προαπαιτούμενα) μέχρι το Eurogroup της 6ης Νοεμβρίου και ότι μέχρι το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου θα έχει καλυφθεί και το υπόλοιπο 20%.