Μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμένεται να ολοκληρωθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου.

Για το 2017 το μνημόνιο όρισε ως στόχο πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ και για το 2018 το 3,5% του ΑΕΠ. Το Μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο Μάιο από τη Βουλή όριζε για φέτος πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,9% του ΑΕΠ.

Στην έκθεση του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αξιολογεί τους στόχους για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών που θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε αυτήν, παράλληλα με τις θετικές προσδοκίες που διαπιστώνει για την ανάπτυξη φέτος, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί αισιόδοξο τον στόχο μεταβολής του ΑΕΠ ίσο με 1,8% καθώς όπως αναφέρει για να επιτευχθεί απαιτείται μέσος όρος μεγέθυνσης τα δυο επόμενα τρίμηνα κατά 3%.

Επίσης αναφέρει ότι «υπό την προϋπόθεση ότι επιτυγχάνεται το 1,8% για το 2017, ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2018 θεωρείται μεν αρκετά φιλόδοξος, αλλά συνεπικουρούμενος μεταξύ άλλων από τον θετικό αντίκτυπο του 2017 είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος».

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου σχετικά με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2018 είναι μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,4%, η ανεργία να μειωθεί για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σε επίπεδα κάτω του 20% και συγκεκριμένα στο 19%, η απασχόληση να αυξηθεί κατά 1,7%, η ιδιωτική κατανάλωση να αυξηθεί κατά 1,4% και η δημόσια να μειωθεί κατά 0,2%, ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου (ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις) να αυξηθεί κατά 12,6%, ενώ οι εξαγωγές εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 4,7% και οι εισαγωγές κατά 4,4%.
  • Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις σημειώνεται ότι η προβλεπόμενη αύξησή τους για το 2018 στηρίζεται αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα και αφορά όλες τις κατηγορίες επενδύσεων (εξοπλισμός, κατασκευές, κατοικίες κτλ).
  • Στην έκθεση αναφέρεται ότι «μολονότι η διόρθωση των επενδύσεων στη χώρα μπορεί να δικαιολογείται από α) την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, β) τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για την συνεπή πορεία εφαρμογής των προαπαιτούμενων μέτρων του προγράμματος γ) την προοπτική αποκατάστασης της χρηματοδότησης της χώρας από τις διεθνείς αγορές εντός του 2018 και δ) την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας με την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση της ΕΚΤ, εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις ως προς το ύψος και την ταχύτητα της διόρθωσης που αναμένεται στο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών».
  • Επίσης σημειώνεται ότι «οι αρνητικές επιπτώσεις λόγω της μείωσης της δημόσιας κατανάλωσης και ιδίως των δημοσίων επενδύσεων το 2018 είναι δυνατό, υπό προϋποθέσεις, να μην σταθούν εμπόδιο στις αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγει η ολοκλήρωση του προγράμματος εντός του 2018 και η αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης τις χώρας από τις διεθνείς χρηματαγορές». Τονίζεται χαρακτηριστικά στο σημείο αυτό ότι «η ροή των επενδύσεων και ο εξαγωγικός προσανατολισμός της οικονομίας θα αποτελέσουν κλειδιά για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου στόχου μεγέθυνσης της οικονομίας το 2018».
  • Σε ό,τι αφορά την ανεργία, το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναφέρει ότι η βελτίωση των δεικτών απασχόλησης- ανεργίας το πρώτο εξάμηνο του 2017 οδήγησε στην αναθεώρηση, προς το ευνοϊκότερο, των προβλέψεων για το 2017 και το 2018 σε σχέση με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας. Η αναθεώρηση αυτή θεωρείται εύλογη, ύστερα από τη μείωση της ανεργίας στο τελευταίο εξάμηνο που δημιουργεί ενδείξεις σταθερής τάσης».

Αξιωματούχος του οικονομικού επιτελείου θεωρεί πιθανό να αλλάξουν πολλά στον προϋπολογισμό μέχρι το Νοέμβριο σε σχέση με το προσχέδιο της Δευτέρας. Για να καταλήξουν οι Θεσμοί στο πόσο καλά θα κλείσει η χρονιά για τη χώρα μας, θα περιμένουν να δουν τι έγινε με την είσπραξη φόρων που πληρώθηκαν μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου και πώς διαμορφώθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου.

Κίνδυνος να χαθούν τα 800 εκατ. ευρώ της δόσης

Το θέμα των τραπεζών βρίσκεται εκτός της τρίτης αξιολόγησης αλλά η κυβέρνηση έχει μπροστά της ανοιχτά όλα τα υπόλοιπα μέτωπα.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, αλλαγές στην αγορά εργασίας και το Δημόσιο, κρατικά φέσια αλλά και τα πρόσθετα μέτρα για το 2018 που θα ενεργοποιηθούν εάν δεν βγαίνουν τα νούμερα για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ συνιστούν ευθεία απειλή για την νέα αξιολόγηση.

Προχθές ο Πολ Τόμσεν έσβησε τη φωτιά που είχε ανάψει το ΔΝΤ στις ελληνικές τράπεζες επιμένοντας για μια ακόμη γενναία ανακεφαλαιοποίηση. Η λύση αυτή έδωσε ανάσα στις τράπεζες και στην κυβέρνηση. Όμως τα δύσκολα είναι μπροστά όπως φάνηκε και στο χθεσινό EuroWorking Group που συνεδρίασε στον απόηχο των γερμανικών εκλογών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έμεινε για άλλη μια φορά μετεξεταστέα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ενώ οι δανειστές έδειξαν ξανά κίτρινες κάρτες για τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την τρίτη αξιολόγηση.

Ο Γιώργος Χουλιαράκης παρουσίασε στους ομολόγους τους την εικόνα με τις πληρωμές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες αλλά χωρίς τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι παρά την εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ γι’ αυτό το σκοπό τον Ιούλιο (στο πλαίσιο της δόσης των 7,7 δισ. ευρώ από τον ESM) μόλις 500 εκατ. ευρώ έφτασαν μέχρι τώρα στους δικαιούχους από 1,2 δισ. ευρώ που πρέπει να δοθούν συνολικά.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξοφλήσει τα οφειλόμενα έως το τέλος Οκτωβρίου διαφορετικά η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ θα πάψει να είναι άμεσα καταβαλλόμενη και θα απαιτηθούν νέες εγκρίσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM για να δοθούν τα χρήματα αυτά.

Οι δανειστές ασκούν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες. Ενώ είχε προγραμματιστεί να αρχίσουν τον Σεπτέμβριο θα αρχίσουν μέσα στο Νοέμβριο. Έμφαση δίδεται και στο ξεμπλοκάρισμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η καταπολέμηση των κόκκινων δανείων.

Η αύξηση του αριθμού των συμβασιούχων στις 52.000 πάνω από το προβλεπόμενο όριο των 47.000, εν μέρει εξαιτίας της ρύθμισης που έγινε το καλοκαίρι για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα δεν έχει περάσει απαρατήρητη από τους δανειστές.

Το άλλο θέμα που συναντά τις αντιδράσεις τους είναι τα επιδόματα που ονομάστηκαν μη μισθολογικά ωφελήματα στο νομοσχέδιο για τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Ακόμη ένα αγκάθι είναι η αργή πρόοδος και οι αρρυθμίες γύρω από την αξιολόγηση και την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Στο μέτωπο των εργασιακών αντιδράσεις συναντούν η μείωση του πέναλτι από 45% σε 30% για τις πρόωρες αποχωρήσεις στο Δημόσιο καθώς και οι διατάξεις για την αναγνώριση πλασματικών ετών στους αγρότες.

Αναφορικά με την πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για τις ρυθμίσεις που βοηθούν τους εργαζόμενους να αναζητήσουν δικαστικά οφειλόμενους μισθούς, οι θεσμοί αντιπροτείνουν έναν εξωδικαστικό μηχανισμό αντί για τα δικαστήρια.

Συνάντηση Τσίπρα-Τραμπ στις 17 Οκτωβρίου

Για τις 17 Οκτωβρίου φαίνεται πως δρομολογείται η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Το τελευταίο διάστημα υπήρχαν σχετικές συζητήσεις, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην προετοιμασία του εδάφους για τη συνάντηση αυτή σημαντικό ρόλο έπαιξε η επίσκεψη του Νίκου Παππά στις ΗΠΑ προ δύο εβδομάδων.

Σημειώνεται ότι στις 27 Μαΐου σημειώθηκε το πρώτο τετ α τετ μεταξύ του έλληνα πρωθυπουργού και του Ντόναλντ Τραμπ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο αμερικανός πρόεδρος απευθυνόμενος στον έλληνα πρωθυπουργό είπε τότε: «Σε παρακολουθώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό. Τα πάτε περίφημα» προσθέτοντας πως «η Ελλάδα είναι μία υπέροχη χώρα με υπέροχους ανθρώπους».