Σε τροχιά ανάπτυξης, μέσω Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, μπορεί να επανέλθει η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μίχαλο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, προτείνει τη θέσπιση των ειδικών ζωνών, προκειμένου η χώρα να προσελκύσει επενδύσεις, ενώ ταυτόχρονα βάζει τέλος στα σενάρια περί απαιτήσεων των εργοδοτών για χαμηλότερο μισθολογικό κόστος, τονίζοντας ότι στις ΕΟΖ θα ισχύουν κανονικά οι συμβάσεις εργασίας, ενώ οι επιχειρήσεις θα έχουν φορολογικά οφέλη και θα είναι υποχρεωμένες να προσλαμβάνουν ανέργους μέσω του ΟΑΕΔ και να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, σε επιστολή του προς τον Λουκά Παπαδήμο, τον υπουργό οικονομικών Ευ. Βενιζέλο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοϊδη προτείνει τη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, σε παραμεθόριες περιοχές της χώρας, προκειμένου να επενδύσουν ξένοι και έλληνες επιχειρηματίες σε ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον.

Ειδικότερα, ο κ. Μίχαλος προτείνει στις ΕΟΖ να ισχύσει:

-Φορολογικός συντελεστής κάτω του 10%, αντί για 20%.

-Αδειοδότηση χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Νέο όργανο θα ελέγχει τις προτάσεις και θα έχει την αρμοδιότητα για την έκδοση των αδειών.

-Ειδικό δικαιοδοτικό καθεστώς. Προτείνεται να ισχύσουν δύο βαθμοί δικαιοδοσίας αντί για τρεις ώστε οι υποθέσεις να εκδικάζονται μέχρι και τον δεύτερο βαθμό και αποφάσεις να είναι αμετάκλητες. Έτσι θα αποφευχθούν καθυστερήσεις λόγω προσφυγών. Ειδική διοικητική επιτροπή θα επιλύει τις διαφορές.

-Υποχρέωση πρόσληψης ανέργων μέσω του ΟΑΕΔ. Το ποσοστό των ανειδίκευτων εργαζομένων σε κάθε επένδυση θα είναι τουλάχιστον 20% άνεργοι της περιοχής.

-Υποχρέωση αγοράς ελληνικών προϊόντων. Να οριστεί ελάχιστο ποσοστό συμμετοχής ελληνικών προϊόντων. Το 80% των έργων και των προμηθειών για την υλοποίηση των επενδύσεων να γίνει από ελληνικές εταιρείες.

-Ποσοστό τουλάχιστον ύψους 0,5% των κερδών μετά από φόρους, να αποδίδεται στην Περιφέρεια που βρίσκεται η ΕΟΖ. Έτσι θα υποστηριχθούν παρόμοιες δραστηριότητες ή κοινωφελή έργα.

-Να ισχύει στις ΕΟΖ το εργασιακό καθεστώς, χωρίς διαφοροποίηση από αυτό που προβλέπουν οι ισχύοντες νόμοι για όλη την ελληνική επικράτεια.

-Προτεραιότητα πρέπει να αποτελέσει η δημιουργία των ζωνών, μετά από διαβούλευση με τους Ευρωπαίους, σε όλες τις «προβληματικές» περιοχές δίνοντας ώθηση στην ανάπτυξη.