Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθούν κατά το προσεχές χρονικό διάστημα αμυντικές δαπάνες, Δημόσιο αλλά και ΔΕΚΟ. Αυτές θα είναι οι τρεις πηγές που θα κληθούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς σε περίπτωση λήψης νέων μέτρων το 2018. Μετά και την ημιεπίσημη παραδοχή των ελληνικών αρχών ότι η υπερφορολόγηση, ειδικά για τους ελευθέρους επαγγελματίες, έχει αποτύχει, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών αναζητούν τρόπους για τη διασφάλιση της πορείας των εσόδων.

Όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», η συζήτηση που συνεχίζεται από απόσταση με τους δανειστές σχετικά με τη δημοσιονομική προοπτική δεν έχει ακόμη καταλήξει, αφού θα πρέπει πρώτα να υπάρξουν επίσημα στοιχεία για την πορεία των εσόδων μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου πριν εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Ωστόσο, μέχρι τώρα τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εντοπίσει καθυστερήσεις στις περικοπές των αμυντικών δαπανών για το 2015 και το 2016, αφού έναντι συνολικής περικοπής 600 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί έγιναν περικοπές λίγο περισσότερο από 100 εκατ. ευρώ, ενώ και για το 2017 υπάρχει πρόβλεψη για μικρή αύξησή τους.

Στο Δημόσιο αναμένεται η επανεξέταση κάποιων από τα επιδόματα «ειδικών κατηγοριών» που δίνονται στο ευρύτερο Δημόσιο και τους ΟΤΑ, στις αναπτυξιακές εταιρίες των δήμων και ίσως των ειδικών μισθολογίων. Η γενική εντολή είναι στο πλαίσιο της επανεξέτασης των δαπανών να εντοπιστούν όλες οι κακές (μη παραγωγικές) δαπάνες και να περιοριστούν όσο αυτό είναι δυνατό.

Το κεφάλαιο των ΔΕΚΟ αναμένεται να ανοίξει με το υπερταμείο αποκρατικοποίήσεων και κατ’ επέκταση την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών.