Την δυνατότητα ο Πειραιάς να γίνει έδρα μερίδας έστω εταιρειών που θα φύγουν από το… «city» του Λονδίνου, λόγω του Brexit, συζήτησε στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Λονδίνο ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Συγκεκριμένα συζητήθηκε η υποψηφιότητα του Πειραιά ως μελλοντικής ευρωπαϊκής έδρας των 6 P&I Clubs (σ.σ.: οργανισμοί ναυτιλιακής αλληλασφάλισης) που τώρα εδρεύουν στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αντιπροσωπεία του υπουργείου είχε επαφές στη βρετανική πρωτεύουσα με διαφορετικά P&I Clubs, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Στις 13/9 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με το UK P&I Club και το Britannia P&I Club, παρουσία του κ. Κουρουμπλή, ενώ στις 14/9 η ελληνική αντιπροσωπεία, χωρίς την παρουσία του υπουργού, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Ελλάδα, συναντήθηκε με το London P&I Club και το North of England P&I Club.

Κατά τις επαφές του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ανέπτυξε την ελληνική επιχειρηματολογία γύρω από την αναβάθμιση του Πειραιά σε σύγχρονο διεθνές ναυτιλιακό κέντρο, με παρουσία μεγάλων οργανισμών που παρέχουν ασφαλιστικές, τραπεζικές, νομικές και άλλες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η ελληνική πλευρά διεκδικεί την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων αυτών, υπογραμμίζοντας την ανερχόμενη δυναμική του λιμανιού στη διεθνή κατάταξη τόσο σχετικά με τον όγκο μεταφοράς εμπορευμάτων όσο και και σχετικά με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας.

Με αφορμή τη Διεθνή Εβδομάδα Ναυτιλίας στο Λονδίνο, ο υπουργός Ναυτιλίας είχε επίσης διμερείς συναντήσεις με τον Βρετανό υφυπουργό Μεταφορών αρμόδιο για Ναυτιλία Τζον Χέις και στη συνέχεια με τον υπουργό Μεταφορών Κρις Γκρέιλινγκ.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών επιβεβαιώθηκαν οι στενοί ιστορικοί δεσμοί Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου, το άριστο επίπεδο διμερών σχέσεων και η αμοιβαία βούληση αυτές να επεκταθούν και να ενισχυθούν στη μετα-Brexit εποχή.

Στο πλαίσιο αυτό, ορίσθηκαν σημεία επαφής για την περαιτέρω ανάπτυξη δομημένης συνεργασίας στους τομείς της ναυτιλίας και της ναυτικής εκπαίδευσης, ενώ ύστερα από πρόταση του κ. Κουρουμπλή συμφωνήθηκε να ενταχθούν η προστασία των θαλάσσιων συνόρων και γενικότερα η διαχείριση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών στα προς ενίσχυση πεδία διμερούς συνεργασίας.

Ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε και με τον γγ του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) Kitack Lim στην έδρα του ΙΜΟ και τον ενημέρωσε για το ναυτικό ατύχημα στον Σαρωνικό, καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για την αντιμετώπιση της ρύπανσης, βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών που προβλέπουν οι διεθνείς κανονισμοί.