Μία ανταλλαγή 20 μικρών εκδόσεων ομολόγων εξετάζει η Ελλάδα με τέσσερις ή πέντε νέες εκδόσεις στο πλαίσιο των προσπαθειών της να επανέλθει στη χρηματοπιστωτική κανονικότητα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuter, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενός swap που θα συγκέντρωνε τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις, αντικαθιστώντας 20 διαφορετικά ομόλογα με ονομαστική αξία περίπου 32 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε κάποιες ενέργειες διαχείρισης χρέους […] για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την διακινησιμότητα», ανέφερε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος στο Reuters.

Αξιωματούχοι αναφέρουν πως, η κίνηση αυτή παραμένει υπό συζήτηση και δεν είναι σαφές πότε μπορεί να γίνει, ενώ θα πρέπει εν τω μεταξύ να ενημερωθούν και οι κάτοχοι των ομολόγων.

Τα εν λόγω ομόλογα εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο του PSI, όπου ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων αποδέχθηκαν σε εθελοντική βάση ένα «κούρεμα» 53,5% της επένδυσής τους. Ήταν η μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους του κόσμου, με ονομαστική αξία 206 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ των κατόχων ομολόγων ήταν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σημειώνει το Reuters στο άρθρο του πως «αυτή τη φορά, το σχέδιο είναι πιο μετριοπαθές, όμως θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα προς την επίλυση μεγαλύτερων ζητημάτων που σχετίζονται με το ελληνικό χρέος».

Ενώ συμπληρώνει τέλος πως «το κόστος δανεισμού της Ελλάδας έχει μειωθεί σημαντικά φέτος, σε επίπεδα προ κρίσης, καθώς οι επενδυτές βλέπουν το ενδεχόμενο τέταρτου μνημονίου να απομακρύνεται και ενδείξεις οικονομικής ανάκαμψης. Όμως η ρευστότητα παραμένει ένα πρόβλημα, και μία πλήρως λειτουργική αγορά ομολόγων αποτελεί μέρος του σχεδίου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για να ενισχύσει την οικονομική ανεξαρτησία της Ελλάδας και να δημιουργήσει ένα “μαξιλάρι” ρευστότητας».