Όλο και περισσότερες χώρες μέλη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) συμφωνούν ότι η διαφθορά είναι ένα σοβαρό μακροοικονομικό πρόβλημα σε πολλές χώρες, δήλωσε η διευθύντρια του θεσμού και ζήτησε να υπάρξει μια καλύτερη ποσοτικοποίηση του προβλήματος.

«Είναι αλήθεια πως η συστηματική διαφθορά θέτει σε κίνδυνο την ικανότητα των κρατών να δημιουργούν ανάπτυξη και να βγάζουν τον πληθυσμό από τη φτώχεια», δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στη διάρκεια ομιλίας της στο Brookings Institute στην Ουάσινγκτον.

«Είναι μια διαβρωτική δύναμη που βλάπτει τη ζωτικότητα των επιχειρήσεων και φρενάρει τις οικονομικές δυνατότητες», πρόσθεσε, όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μόνο οι δωροδοκίες που γίνονται κάθε χρόνο στον πλανήτη ανέρχονται σε 1,5 έως 2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή φθάνουν περίπου στο 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Οι 189 χώρες μέλη του ΔΝΤ θα μπορούσαν να ωφεληθούν από μια καλύτερη εκτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων της διαφθοράς.

«Για να γίνει κάτι τέτοιο είναι απαραίτητες νέες μεθοδολογίες για να ποσοτικοποιήσουμε καλύτερα και να αναλύσουμε το πρόβλημα», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η ίδια παραδέχθηκε πάντως πως, στο βαθμό που η διαφθορά είναι συχνά κρυφή, οι νέες πολιτικές μπορεί να χρειαστούν χρόνια πριν γίνουν αποτελεσματικές.

Αν και ορισμένες κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν τη διαφθορά ως ένα πολιτικό και όχι οικονομικό πρόβλημα, «αυτός δεν είναι λόγος για να μην προχωρήσουμε», υπογράμμισε τέλος.