Το φιλοεπενδυτικό κλίμα που επιχείρησε να δημιουργήσει ο πρωθυπουργός όλες τις προηγούμενες ημέρες, στο πλαίσιο της ΔΕΘ αλλά και της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, σκιάστηκε από την ανακοίνωση της πρόθεσης της Eldorado Gold να αναστείλει τη δραστηριότητά της στην Ελλάδα.

Του Κωνσταντίνου Μίχαλου*

Είναι βέβαιο ότι η αποχώρηση ενός μεγάλου ξένου επενδυτή, θα θέσει θα δημιουργήσει τριγμούς στην αξιοπιστία και την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, τη στιγμή μάλιστα που το ενδιαφέρον αναθερμαίνεται – όπως διαπιστώθηκε και κατά τις συζητήσεις με τους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον κ. Μακρόν.

Για να λυθεί το πρόβλημα αδειοδότησης της Eldorado Gold, το ΕΒΕΑ έχει ήδη προτείνει να αναλάβει τη διαιτησία μεταξύ της εταιρίας και του ελληνικού δημοσίου, αξιοποιώντας την εξειδικευμένη υπηρεσία που παρέχει, μέσω του αρμόδιου κέντρου Διαιτησιών και Διαμεσολαβήσεων. Με την ενεργό εμπλοκή ενός έμπειρου φορέα, όπως το ΕΒΕΑ και με διάθεση των δύο πλευρών, η επένδυση στις Σκουριές μπορεί να σωθεί.

Όμως, το πραγματικό αγκάθι είναι η έλλειψη σαφούς κανονιστικού περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Είναι πολλές, δυστυχώς, οι ιστορίες επενδύσεων που σέρνονται για χρόνια, με χαρακτηριστική αυτή της αξιοποίησης του Ελληνικού, εξαιτίας της ασάφειας του θεσμικού πλαισίου, της διοικητικής αναποτελεσματικότητας, αλλά και τις αντιδράσεις διάφορων μικρών και μεγάλων, τοπικών ή μη συμφερόντων.

Η προσέλκυση επενδύσεων, πέρα από θετικές εξαγγελίες, απαιτεί συνέπεια, σοβαρότητα και αξιοπιστία. Η χώρα θα πρέπει να αποκτήσει επιτέλους σαφείς κανόνες, μια δημόσια διοίκηση που θα τους εφαρμόζει αποτελεσματικά και ορθολογικά, αλλά και μια ευρύτερη πολιτική κουλτούρα, η οποία δεν θα αντιμετωπίζει τις ιδιωτικές επενδύσεις ως εξ ορισμού εχθρικές προς το δημόσιο συμφέρον. Σε αυτά τα μέτωπα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στο επόμενο διάστημα, προκειμένου η Ελλάδα να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

*Ο Κωνσταντίνος Μίχαλος είναι πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος