Ερώτηση στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις υπέβαλε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και την ενίσχυση της διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας του Eurogroup;» ρώτησε ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση εμβάθυνσης της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.

Ο κ. Ντομπρόβσκι υπογράμμισε την ανάγκη «να επιτευχθεί ευρεία πολιτική συναίνεση όσον αφορά τη συνολική κατεύθυνση της πορείας» προς την εμβάθυνση αυτή.

Ειδικότερα, για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης Καταθέσεων υπενθύμισε πως «η πρόταση υποβλήθηκε από την Επιτροπή τον Νοέμβριο του 2015 και οι διαπραγματεύσεις με τους συννομοθέτες βρίσκονται επί του παρόντος σε εξέλιξη». «Αναμένεται να επιτευχθεί συμφωνία, το ταχύτερο δυνατόν, όσον αφορά την πρόταση αυτή –ιδανικά έως το 2019– ώστε να έχει τεθεί σε εφαρμογή και να είναι πλήρως επιχειρησιακή έως το 2025», είπε, απαντώντας στη σχετική ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ρώτησε επίσης την Κομισιόν πώς σχεδιάζει «να αυξήσει τους δείκτες διαφάνειας και δημοκρατικής λογοδοσίας σε όργανα όπως το Eurogroup».

Επ’ αυτού ο Β. Ντομπρόβσκις απάντησε πως ρυθμίσεις όπως αυτές που περιγράφονται σε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής -λ.χ. η αλληλεγγύη μεταξύ κρατών-μελών ή ο επιμερισμός του κινδύνου- «θα μπορούσαν να επεκταθούν περαιτέρω στα άλλα όργανα και οργανισμούς που λαμβάνουν αποφάσεις για τη ζώνη του ευρώ ή εξ ονόματος αυτής, αρχής γενομένης από το Eurogroup, της οποίας τα μέλη θα παρέμεναν επίσης υπόλογα στα εθνικά τους κοινοβούλια».