Το 2012 είναι ίσως το πρώτο δίσεκτο έτος που θα ανταποκριθεί πλήρως στην κακή φήμη που του έχουν δώσει οι απανταχού προληπτικοί. Όσα αναμένεται να συμβούν είναι στην καλύτερη περίπτωση, χειρότερα από αυτά που μας έχουν συμβεί μέχρι τώρα.

Η τύχη της χώρας κρέμεται από μία κλωστή και, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα», οι εναλλακτικές που έχει η Ελλάδα είναι τρεις.

Το καλό σενάριο προβλέπει την ολοκλήρωση του PSI και την εξασφάλιση της δόσης των 89 δισεκατομμυρίων. Αυτό όμως, θα συνοδευθεί από ένα νέο μνημόνιο και νέα σκληρά μέτρα, που θα γονατίσουν και εκείνους που ακόμη αντιστέκονται.

Το κακό σενάριο προβλέπει την συντεταγμένη χρεοκοπία της Ελλάδας με συνακόλουθο τον κίνδυνο πρόκλησης νέας, διεθνούς, οικονομικής κρίσης. Οι μισθοί και οι συντάξεις θα ψαλιδιστούν περαιτέρω, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις θα βάζουν λουκέτο και οι στρατιές των ανέργων θα αυξάνονται.

Τέλος, το τρίτο και χειρότερο σενάριο προβλέπει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Ελλάδας, την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή στη δραχμή. Σε αυτή την περίπτωση η χώρα μας θα γυρίσει πολλές δεκαετίες πίσω και χιλιάδες Έλληνες θα οδηγηθούν στη λύση της μετανάστευσης. Για όσους δε, παραμείνουν πίσω, η ζωή θα είναι εφιαλτική, με ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και ραγδαία αύξηση των τιμών σε άλλα. Το νέο νόμισμα θα είναι δραματικά υποτιμημένο σε σχέση με το ευρώ.