Μέρος της οριστικής τους σύνταξης, ή ακόμη και ολόκληρη, καλούνται να επιστρέψουν οι νέοι συνταξιούχοι, γιατί η προσωρινή σύνταξη που πήραν ήταν μεγαλύτερη από την οριστική.

Οι πρώτες αποφάσεις που παίρνουν στα χέρια τους δείχνουν διαφορές μεταξύ οριστικής και προσωρινής σύνταξης που φτάνουν μέχρι και στα 1.500 ευρώ, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής».

Σύμφωνα με τις πρώτες αποφάσεις του ΕΦΚΑ για συμψηφισμό οριστικών και προσωρινών συντάξεων, που δημοσιεύει η εφημερίδα, καλούνται να επιστρέψουν τη διαφορά μεταξύ οριστικής και προσωρινής σύνταξης ακόμη και συνταξιούχοι που με τον νόμο Κατρούγκαλου πέφτουν στα 454 ευρώ.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, συνταξιούχος πήρε οριστική 454 ευρώ με τον νόμο Κατρούγκαλου και πρέπει να γυρίσει πίσω στον ΕΦΚΑ 1.108 ευρώ για 12 μήνες από τη διαφορά της προσωρινής που ήταν μεγαλύτερη, στα 546 ευρώ. Η επιστροφή βάσει νόμου θα γίνει είτε εφάπαξ είτε σε 7 μήνες, με παρακράτηση 151 ευρώ από την οριστική σύνταξη. Για το διάστημα αυτό θα ζει με 302 ευρώ τον μήνα.

Ένα άλλο παράδειγμα: Συνταξιούχος πήρε οριστική απόφαση με 488 ευρώ και του ζητούν να επιστρέψει τη διαφορά οριστικής-προσωρινής για 12 μήνες που είναι 1.447 ευρώ.