Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας προειδοποιεί ότι, το δεύτερο εξάμηνο η ρωσική οικονομία δεν θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς όπως συνέβη κατά την διάρκεια του δεύτερου τριμήνου. Συγκυριακοί παράγοντες, όπως η αναζωογόνηση της κατανάλωσης και της επενδυτικής δραστηριότητας, αλλά και η αύξηση των εσόδων που λειτουργούσαν ενισχυτικά, άρχισαν ήδη να περιορίζονται, με αποτέλεσμα να επηρεάζουν αρνητικά την επιχειρηματική δραστηριότητα, γράφει η ρωσική οικονομική εφημερίδα Vedomosti.

H εφημερίδα διευκρινίζει, ότι η εντυπωσιακή αύξηση ( κατά 4,8% το πρώτο εξάμηνο) των επενδύσεων οφείλεται στην κατασκευή της γέφυρας στον Κόλπο Κέρτσεν ( θα ενώσει την Κριμαία με την ηπειρωτική Ρωσία-σ.σ) και την κατασκευή του αγωγού «Η δύναμη τη Σιβηρίας». Τα έσοδα αυξήθηκαν εξαιτίας της ενίσχυσης του ρουβλίου και κυρίως επειδή οι επιχειρήσεις ενίσχυαν την παραγωγή τους, αναμένοντας ότι θα τονωθεί η ζήτηση.

Ωστόσο τον Ιούλιο, μετά την αισθητή αύξηση των επενδυτικών προϊόντων, άρχισε να παρατηρείται πτώση της επενδυτικής δραστηριότητας, την οποία συγκράτησαν συγκυριακοί παράγοντες μεταξύ των οποίων και οι κρατικές προμήθειες. Σε εκείνους τους τομείς της οικονομίας οι οποίοι βασίσθηκαν στις κρατικές προμήθειες και τις τρέχουσες συγκυρίες, παρατηρήθηκε αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 0,4%, ενώ στον κλάδο της μεταποίησης και της αγροτικής οικονομίας παρατηρήθηκε μάλιστα μείωση κατά 6,7 και 7% αντίστοιχα.

Η ρωσική οικονομική εφημερίδα επικαλούμενη τους οικονομικούς αναλυτές, επισημαίνει ότι η γενική δυναμική της οικονομίας εξακολουθεί να παραμένει αδύναμη και ανισομερής, σημειώνοντας ωστόσο ότι την δυναμική αυτή μπορεί να την ενισχύσει η αγροτική οικονομία, όπως και η ενίσχυση της καταναλωτικής ζήτησης εφόσον αυξηθούν οι μισθοί και ο τραπεζικός δανεισμός.