Την κατάσταση στην Ελλάδα, όπως την βιώνουν οι πολίτες στα επτά χρόνια κρίσης, αποτυπώνει ο γερμανικός ραδιοφωνικός σταθμός Deutschlandfunk, σε εκτενές του ρεπορτάζ από την Αθήνα. Το DLF επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να αποτυπώσει σε εκτενές του οδοιπορικό στην Ελλάδα τις επιπτώσεις από τα επτά και πλέον χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στη γραπτή εκδοχή του ρεπορτάζ, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του σταθμού και αναδημοσιεύεται από την Deutsche Welle, επισημαίνεται ότι «η οικονομική κατάσταση εξακολουθεί να είναι κακή». Ο Γερμανός ρεπόρτερ καταγράφει καθημερινές σκηνές από τους δρόμους της Αθήνας και συναντά -μεταξύ άλλων- νεαρούς ανθρώπους που προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί εντός ελληνικών συνόρων. Ένας από αυτούς είναι ο Δημήτρης, ένας καλλιτέχνης του δρόμου, ο οποίος αναγκάστηκε να επιστρέψει και πάλι στο πατρικό του σπίτι. Μαζί και η Βάλια, μια νεαρή αρχιτέκτων και μητέρα, που παρά τις εξαιρετικές τις σπουδές δεν μπορεί να βρει δουλειά στον κανονικό της επαγγελματικό τομέα. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

Η κρίση έχει «γονατίσει» κόσμο, αλλά υπάρχουν και… ξέφωτα

Το DLF σημειώνει ότι οι Έλληνες ταλαντεύονται «μεταξύ υπομονής και παραίτησης». Όπως αναφέρει, ορισμένοι αντέχουν ακόμη, «ωστόσο πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα έχουν χάσει την υπομονή τους. Παραίτηση, απελπισία, αλλά και οργή γίνονται αισθητές κάθε φορά που τα συνδικάτα καλούν σε κάποια μεγάλη διαδήλωση». Παρά την εμφανώς κακή κατάσταση των Ελλήνων πολιτών σήμερα, ο Παναγιώτης Πετράκης, καθηγητής Οικονομικών Επιστημών στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, εκτιμά στο DLF ότι υπάρχουν «δημοσιονομικά περιθώρια στην Ελλάδα» και ότι «οι μακροοικονομικές προϋποθέσεις είναι πολύ καλές». ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΚΙΕΣ ΚΡΙΣΗ Το ρεπορτάζ διερωτάται «ποιες είναι προϋποθέσεις για μια πραγματική αλλαγή στην Ελλάδα και πώς μπορεί η χώρα να βγει ταχύτερα και με βιώσιμο τρόπο από την τροχιά της κρίσης». Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος χρειάζονται, όπως επισημαίνεται, άνθρωποι σαν τον Κωνσταντίνο Χατζηεμμανουήλ, δήμαρχο της Θάσου, την οποία επίσης επισκέφθηκε το γερμανικό ραδιόφωνο. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο δήμαρχος διοικεί το νησί που ζει κυρίως από τον τουρισμό, αλλά και τα αγροτικά προϊόντα που παράγει, ενώ παράλληλα προωθεί, για παράδειγμα, πιο οικολογικά και λιγότερο δαπανηρά μοντέλα φωτισμού.

Μπουτάρης: Οι Γερμανοί νομίζουν πως τα ξέρουν όλα καλύτερα

Το οδοιπορικό του DLF κλείνει με μια επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου ο Γερμανός δημοσιογράφος συναντά τον δήμαρχο της πόλης, Γιάννη Μπουτάρη, στο γραφείο του. Αυτός του επισημαίνει ότι το 2011, όταν ανέλαβε τον δημαρχιακό θώκο, ο δήμος του απασχολούσε 5.500 εργαζόμενους και πως σήμερα αυτός ο αριθμός μειώθηκε στους 3.500. Ο κ. Μπουτάρης τονίζει ότι παρά τις περικοπές έκανε τη δουλειά του και επισημαίνει ότι «πρέπει να δουλεύουμε αποτελεσματικότερα». ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Πάντως, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχει και ένα μήνυμα για τη Γερμανία. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο ίδιος έχει πολλή εμπειρία από επαφές με συμβούλους και εταίρους από γερμανικούς δήμους και περιφέρειες. Θεωρεί ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα μπορούσαν να είναι καλύτερες και σχολιάζει: «Αγαπώ τους Γερμανούς, αλλά μισώ το ότι νομίζουν πως τα ξέρουν όλα καλύτερα. Ο τρόπος που δουλεύουν μου αρέσει. Είναι η ηγέτιδα δύναμη στην Ευρώπη, αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι οι άλλες χώρες της ΕΕ δεν θα γίνουν ποτέ γερμανικές. Και οι Γερμανοί δεν θα είναι ποτέ σαν εμάς τους νοτιοευρωπαίους. Συμβουλή μου είναι να μην κάνουμε πάντα μόνο αυτό που θέλουν οι Γερμανοί. Πρέπει να αποφασίζουμε από κοινού».