Η Μπούντεσμπαγκ, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας, επαναπάτρισε το 50,6% των αποθεμάτων χρυσού, αποκαθιστώντας την οικονομική της σταθερότητα που είχε απωλέσει στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Το 98% του γερμανικού χρυσού, συνολικού βάρους 3.378 τόνων, φυλασσόταν σε καταφύγια στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο και το Παρίσι, ώστε να μην το βρουν οι Σοβιετικοί σε περίπτωση πολέμου.

Χθες ολοκληρώθηκε η μεταφορά χρυσού από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι στην Φρανκφούρτη, αξίας 24 δισ ευρώ, τρία χρόνια νωρίτερα από το προγραμματισμένο. Η Γερμανία διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα  χρυσού μετά τις ΗΠΑ.

Το υπόλοιπο από τα γερμανικά αποθέματα θα μείνει στη Νέα Υόρκη (1.236 τόνοι) και 432 τόνοι θα παραμείνουν στην Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας στο Λονδίνο.

Το 2015 η Μπούντεσμπαγκ είχε δημοσιοποιήσει έναν κατάλογο 2.300 σελίδων με λεπτομέρειες για το χρυσό, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις δημόσιες αμφιβολίες για το αν ακόμα υπήρχε ο χρυσός.

Όσοι από τους Γερμανούς δεν ήταν φανατικοί οπαδοί του ευρώ, αποτελούσαν σαφώς την μεγαλύτερη ομάδα πίεσης για την επιστροφή του αποθέματος χρυσού από το Μανχάταν στην Φρανκφούρτη.

Τα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας δεν υπήρχε βέβαια κίνδυνος να κλαπούν, όπως παραδέχτηκε η κεντρική τράπεζα της χώρας, που είχε την εποπτεία τους και μέχρι φέτος τα διατηρούσε στο Μανχάταν για ιστορικούς λόγους.

Θα μπορούσε επίσης κανείς να αμφισβητήσει τον ρόλο του χρυσού στην εποχή του ηλεκτρονικού νομίσματος Bitcoin και των ηλεκτρονικών πληρωμών. Αλλά για ορισμένους Γερμανούς που νοσταλγούν το μάρκο, ο χρυσός είναι μια δικλίδα ασφαλείας στον… αβέβαιο κόσμο της Ευρωζώνης που έχει κλονιστεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Καθώς λοιπόν βρισκόμαστε και σε εκλογική χρονιά, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενδεχομένως αποφάσισε να τους καθησυχάσει, ότι αν χρειαστεί ο χρυσός της χώρας είναι έτοιμος να υποστηρίξει ένα νέο μάρκο.

«Από καθαρά επιστημονική άποψη θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο χρυσός δεν είναι πια απαραίτητος», σχολίαζε στους New York Times, ο Γιοργκ Κράιμερ, επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank. «Ωστόσο, η αξιοπιστία ανέκαθεν έπαιζε σημαντικό ρόλο. Ο χρυσός θεωρείται αξιόπιστος. Οπότε συνεχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο».