Μπλόκο στις πρόωρες συντάξεις του Δημοσίου πριν από τα 62 έτη βάζει η κυβέρνηση με σχετική διάταξη που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας τον Σεπτέμβριο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου», η συγκεκριμένη διάταξη θα προβλέπει την οριστική κατάργηση της μεταβατικότητας των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο που ίσχυε μέχρι το 2021.

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας η νέα νομοθετική παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας, θα προβλέπει ότι οι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται με μειωμένο όριο ηλικίας, δεν θα λαμβάνουν σύνταξη αν το όριο ηλικίας για πλήρη σύνταξη είναι μεγαλύτερη από πέντε χρόνια.

Για την συγκεκριμένη διάταξη είχε γίνει προσπάθεια και στο παρελθόν να συμπεριληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αλλά τότε είχε τελικά αποσυρθεί.

Η διάταξη, αν και αφορά το συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου, προκαλεί γενικότερη ανησυχία καθώς ανοίγει τον δρόμο για ανάλογη εφαρμογή στα ταμεία μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, όπως το ΙΚΑ, τα ταμεία ΔΕΚΟ – τραπεζών καθώς και άλλους φορείς που έχουν καθεστώς πρόωρης εξόδου.

Η επίμαχη διάταξη επικεντρώνεται μόνο στο Δημόσιο καθώς και στα υπόλοιπα ταμεία μισθωτών που έχουν καθεστώς μειωμένης θα επιτρέπεται η έξοδος.

Αυτό όμως δεν θα ισχύει για πολύ καθώς από το 2022 όλοι οι ασφαλισμένοι για να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν 40 χρόνια ασφάλισης ώστε να λάβουν πλήρη σύνταξη στα 62 χρόνια, ενώ με λιγότερα χρόνια θα πάρουν μειωμένη στα 62 χρόνια και πλήρη στα 67.

Εκείνοι που θίγονται περισσότερο είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή πριν από το 1993 και ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων όπως μητέρες και πατέρες ανηλίκων του Δημοσίου.

Ακόμη θίγονται όσοι είχαν καταχωρήσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2010-2011 και τέλος όσοι είχαν θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, μέχρι 18 Αυγούστου 2015.