Tέλος στις προφάσεις των επαγγελματιών που αποφεύγουν να χρησιμοποιήσουν POS, παρότι είναι υποχρεωμένοι από το νόμο, επιχειρεί να βάλει υπουργική απόφαση που υπεγράφη χθες.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα της «Καθημερινής» το φαινόμενο των POS, που μένουν αχρησιμοποίητα, είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο σε ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές.

Έτσι, ενώ το σύνολο σχεδόν των 400.000 υπόχρεων έχει πλέον προμηθευτεί POS, σε πολλές επαγγελματικές κατηγορίες μόλις το 20% κάνει χρήση και σε ορισμένες περιπτώσεις -όπως δικηγόροι και μηχανικοί- το ποσοστό τους δεν φτάνει το 10%.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση σε περίπτωση ελέγχου ή καταγγελίας, οι επαγγελματίες δεν αρκεί στο εξής να ισχυρίζονται ότι έχουν παραγγείλει το POS από την τράπεζα. Θα πρέπει να αποδεικνύουν, σε διάστημα 30 ημερών, ότι τα έχουν ήδη χρησιμοποιήσει για την εξυπηρέτηση των πελατών τους. Διαφορετικά θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο μισό όταν πληρωθεί εντός 30 ημερών. Πάντως, η προθεσμία για την υποχρεωτική χρήση POS από περίπου 400.000 επαγγελματίες που ανήκουν σε 85 διαφορετικές κατηγορίες, έχει παρέλθει εδώ και σχεδόν ένα μήνα, από τις 27 Ιουλίου.